Šílený šimpanz Travis: Své oběti strhl celý obličej, český chirurg Bohdan Pomahač jí transplantoval nový

Útok šíleného šimpanze: Český chirurg Bohdan Pomahač musel ženě transplantovat celý obličej
Zdroj: Pixabay

V únoru roku 2009 napadl Charlu Nash šimpanz Travis, který vyrůstal u její kamarádky Sandry. Doslova jí serval obličej a způsobil spoustu dalších ran. Ženu vrátil do života i český chirurg Bohdan Pomahač.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 11. 2022 11:00

Sandra Herold a její manžel Jerome si šimpanze pořídili pouhé tři dny po jeho narození. Přestože byl obklopen milujícím prostředím, vyskytovaly se u něho nebezpečné změny nálad. Byl doopravdy nevyzpytatelný - někdy s radostí obstaral práce kolem domu, jindy ale neváhal krutě zaútočit.

Deprese šimpanze Travise

Sandra Herold zažila na přelomu tisíciletí hned několik tragédií. V září roku 2000 zemřela při autohavárii její jediná dcera Suzan. O pět let později odešel i Jerome. Osudnou se mu stala rakovina žaludku. Obě události vyvolaly u Sandry těžkou depresi, která se vyskytla i u Travise. Ten dlouhou dobu čekal každý večer u stolu na svého páníčka. Rádi si prý oba dávali po sklence vína.

Sandra měla kamarádku Charlu, která se na nějaký čas ocitla i se svou dvanáctiletou dcerou v útulku pro bezdomovce. Sandra jí proto nabídla byt po Suzan a práci v rodinné firmě. Kromě toho se starala o domácnost. A právě tehdy si všimla, že se z Travise stal morbidně obézní primát, který většinu času proseděl s jídlem v ruce u televize.

Hrůzný útok na Charlu Nash

Během  jednoho únorového víkendu v roce 2009 se ženy vydaly na výlet do kasína v Connecticutu. Když se vrátily domů, šimpanz Travis se zdál být silně rozrušený. Zatímco Charla uklízela jeho pokoj, vzal si její klíče z kuchyňské linky, odemkl dveře a vyšel na dvůr. Po zbytek dne byl apatický. Sandra z toho byla natolik špatná, že si dala Xanax. A zde se svědectví obou žen rozchází. Sandra měla Charlu požádat o pomoc, aby dostaly šimpanze domů. Sandra však tvrdila, že to bylo naopak.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bug in a Rug (@biarpodcast)

V obou případech se Charla pokusila primáta nalákat domů pomocí jeho oblíbené panenky. Jenomže v tu ránu mu přeskočilo. Přiskočil k ní, praštil s ní o její auto. Poté Charlu srazil na zem a začal jí doslova rvát obličej z hlavy. Sandra nevěděla, co dělat. Nejprve šimpanze mlátila po hlavě lopatou, tomu to ale bylo jedno. Vběhla do domu pro nůž na porcování masa a dvakrát s ním Travise bodla do zad. Ten se jen otočil, zhluboka se jí podíval do očí a znovu se vrátil k útoku. Sandra zavolala na linku 911, kde slyšeli její vyděšená slova: „Pomoc! Pošlete pomoc. On zaživa trhá mou přítelkyni! Strhl jí obličej a začíná ji žrát!”

Český chirurg Bohdan Pomahač

Šíleného šimpanze odehnal až zasahující policista. Když do něj vypálil několik ran, utekl Travis zpět do domu, kde po chvíli zemřel. Zanechal po sobě hotovou spoušť. Na dvorku se válely kousky masa, prsty a krev. Primát své oběti rovněž utrhl víčka, nos, čelist, rty a velkou část pokožky hlavy. Přesto byla stále naživu.

Tři dny po útoku byla v kritickém stavu letecky převezena na Clevelandskou kliniku, kde podstoupila patnáctiměsíční rekonvalescenci. V devátém měsíci, v den svých šestapadesátých narozenin, se ukázala v show Oprah Winfrey. V následujících letech podstoupila několik rekonstrukčních operací, včetně transplantace obličeje. Tu provedl český chirurg Bohdan Pomahač.

Charla si z útoku nic nepamatuje. Čas si krátí posloucháním audioknih, po napadení zůstala slepá. „Nemyslete na minulost a na to, co se stalo," řekla později. „Přemýšlejte raději nad tím, čím budete a co chcete dělat dál. Nikdy se nevzdávejte.”

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Travis

Allthatsinteresting.com: How Charla Nash Survived One Of The Most Horrifying Animal Attacks In History

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články