Opičí žena Zana: Záhadný gruzínský tvor dokázal předběhnout koně a zanechal po sobě čtyři děti

Opičí žena Zana: Měla obrovskou sílu a prý dokázala předběhnout i koně
Zdroj: Unsplash

Je to mýtus, nebo skutečnost? Ve druhé polovině devatenáctého století měla skupinka lovců v gruzínském městě Očamčyra objevit skutečně pozoruhodného tvora. Z dálky se zdálo, že jde o ženu, při bližším pohledu však připomínal spíše opici. Byl to nějaký kříženec? Nebo chybějící článek v evoluci?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2022 14:00

Žena (nebo opice) měla široký obličej, vysoké lícní kosti, široká ústa s velkými zuby a nízké čelo. Za pozornost stál také její plochý nos se zvednutými nozdrami. Pleť měla tmavě šedočernou a celé tělo pokryté červeno-červenými chlupy. Nechyběly ani svalnaté ruce a prsty tlustější než ty lidské. Výraz tváře měla žena údajně čistě zvířecí.

Zkrocení “zlé ženy” Zany

Lovcům se ji podařilo zajmout a skončila u šlechtice Edgiho Genaby. S ním putovala do vesnice Tkhina, kde měl své panství. Edgi Genaba umístil úlovek do velkého výběhu. Toho si samozřejmě všimli vesničané. Rádi se na tu pozoruhodnou ženu chodili dívat, nikdo se k ní ale neodvážil přiblížit. Pokud chtěl tvora někdo nakrmit, jednoduše po něm jídlo hodil. Během následujících tří let se ženu mělo podařit ochočit. Mohla tak opustit výběh a projít se po okolí. Daleko ale nikdy nemířila, pořád se zdržovala poblíž místa, kde ji krmili.

Vesničané jí brzy začali říkat Zana. Naučila se od nich několik jednoduchých úkonů, jako nosit dřevo a mlít obilí. Měla také neuvěřitelnou sílu. Osmdesátikilový pytel zvedla bez jakékoli námahy. A byla rychlá. Dokonce prý předběhla koně. Po nocích se toulala v lese, a když bylo úmorné vedro, lehala si do kaluží. Nenáviděla oblečení. I kdyby byl venku sebekrutější mráz, hned by ze sebe vše ztrhala.

Potomci opičí ženy Zany

Otce jejích dětí se nikdy nepodařilo zjistit, nicméně ze Zany se stala zasloužilá matka. Prý i díky tomu, že nadměrně holdovala vínu, čehož někteří muži hojně využívali. Rodila úplně hladce, bez pomoci. Několik dětí zemřelo, přežili dva chlapci a dvě děvčata. Byli zcela normální, až na pár odlišných fyzických a mentálních rysů. Nejmladší syn Khwit zemřel v roce 1954. Pokud je to vše pravda, znamená to, že Zana byla člověkem, který jen trpěl deformací obličeje a nadměrným ochlupením?

Sama Zana měla umřít v devadesátých letech devatenáctého století. Badatelé se snažili najít její ostatky, ale marně. Museli se tak spokojit s lebkou jejího dalšího syna, která byla uložena v dobře označeném hrobě ve vesnici Tkhina.

Závěry vědecké studie o opičí ženě

Následná studie zveřejněná v roce 1987 uvedla, že lebka vykazuje originální kombinaci moderních i starověkých rysů a že je stoprocentně africká. Domnívali se také, že předchůdci Zany emigrovali do Ruska před sto tisíci lety, kde se usadili v oblasti Kavkazu.

Zdroj informací:

Ststworld.com:Is the story of Zana the ape women whou could outrun a horse true? Or a Myth?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články