Vlčí dívka Genie: Třináct let žila ve svěrací kazajce na židli, vydávala jen skřeky

Vlčí dívka Genie: Třináct let žila ve svěrací kazajce na židli, vydávala jen skřeky
Zdroj: Unsplash

Příběh vlčího dítěte Genie Wiley vypadá jako z pohádky. Dívka je odebrána zlému otci, který ji dlouhé roky držel doma, a dostává se na svobodu a mezi lidi. Jenomže realita zřídkakdy končí dobře. V případě Genie tedy určitě ne.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2021 11:00

Pro Genie bylo dětství hotové peklo. Šílený otec ji držel až do třinácti let svázanou na židli v provizorně vyrobené svěrací kazajce. Kromě bití ji měl i zneužívat. Když se dívka dostala do rukou sociálky, neuměla mluvit a fyzicky připomínala osmiletou holčičku.

Nikdy nechtěl děti

Genie se v roce 1957 narodila Clarkovi Wileyovi a jeho ženě Irene. Clark z toho ale radost neměl, nikdy děti nechtěl. Nenáviděl totiž hluk a stres. Když se holčička narodila, usmyslil si, že je mentálně postižená. Dle jeho názoru by společnosti jenom uškodila. Nikdo s ní nesměl komunikovat. Po většinu času byla uzavřená v temné místnosti, nebo v kleci.

Odborníci později spekulovali, že ji otec taktéž sexuálně zneužíval. Tato domněnka vychází z faktu, jak se Genie po osvobození chovala ke starším mužům. Jisté ale je, že docházelo minimálně k fyzickému násilí. „Otec mě udeřit do ramene. Velkým dřevem. Genie plakat. Otec mít velký klacek. Genie jím udeřit. Plakat. Otec donutit Genie plakat,” vypověděla o něco později dívka.

Vysvobození vlčí dívky

Geniina matka Irene svou lhostejnost omlouvala tím, že je téměř nevidomá. O hrůzném počínání svého muže se prý dozvěděla až v dívčiných čtrnácti letech, což zní velmi nepravděpodobně. Měl to být však impuls k tomu, aby Clarka opustila. Vzala s sebou i Genii. Jakmile však sociální úřednice zjistily (Irene je požádala o pomoc), že dívka není schopná normální chůze, ale jen poskakuje jako králík, okamžitě zahájily řízení.

Otec Genie se před zahájením soudního řízení zabil se slovy, že to nikdo nedokáže pochopit. Dívka se záhy dostala do hledáčku vědců, kteří se snažili čtyři roky zjistit, zda se takto již narodila, nebo z ní vlčí dítě udělalo otcovo zneužívání. Přestože na tuto otázku nenašli odpověď, zjistili jiný zajímavý fakt. Komunikovat se člověk dokáže naučit v jakémkoli věku. Totéž platí o socializaci a vnímání okolního světa.

Genie si předávali jako horký brambor

Vlčí dívce se nikdy nepodařilo najít milující rodinu. Nejprve si ji k sobě domů vzali členové vědeckého týmu, kteří studovali její chování. V roce 1975 se dokonce na pár let vrátila ke své matce, která podala na lékaře žalobu, prý chtěli její dceru využít jen pro vlastní zájmy a slávu. Sama však nešla příkladem a Genie se zbavila. Následoval pobyt v několika pěstounských rodinách, které se k dívce nechovaly zrovna příkladně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 🇨🇦🇮🇳sonny sehra (@theafterprty)

O celý případ se pak začal zajímat novinář Russ Rymer, který viděl dívku naposledy v jejích sedmadvaceti letech. Dle jeho slov neudělala žádné pokroky. Její osud mu nedal spát, a tak se s ní snažil obnovit kontakt. Dokázal se však pouze spojit se sociálními pracovnicemi, které měly její případ na starosti. Podařilo se mu zjistit jen to, že by se měla od roku 2008 nacházet v Los Angeles, a to v zařízení s asistovaným bydlením. Další osud vlčí dívky Genie zůstává záhadou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Genie

Allthatsinteresting.com: Inside the cursed life of the feral child, Genie Wiley

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články