Ikonická fotka dětí z Osvětimi: Badatelé dohledali jejich poválečné osudy, vhání slzy do očí

Ikonický záběr dětí v koncentračním táboře Osvětim (Auschwitz-Birkenau) pořídil při jeho osvobození 27. ledna 1945 kameraman filmového štábu Rudé armády Alexander Voroncov.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Ikonický záběr slovenských dětí za ostnatým drátem pořídil sovětský fotograf Alexander Voroncov 27. ledna 1945 v průběhu osvobozování tzv. rodinného tábora v "továrně na smrt" Osvětimi (Auschwitz-Birkenau). Osudy některých ze zachráněných se podařilo dohledat...

Jana Jánská
Jana Jánská 11. 03. 2021 08:55

Děti, které přežily Osvětim, mají na fotografii teplé kabáty určené původně dospělým, a i když je čeká vysvobození, v očích se jim stále zračí prožité hrůzy. Tohle jsou osudy některých z nich.

1. Tomy Shacham

Tomy se narodil v Nitře 1. července 1933. S rodiči a dvěma sourozenci se v roce 1941 pokusil překročit hranice do Maďarska, ale neúspěšně. V říjnu 1944 byli všichni převezeni do tábora v Seredi a pak je čekala deportace do Osvětimi.

Jedenáctiletému Tommymu zachránilo život, když na radu rodičů řekl, že mu je devět a půl, protože Němci v táboře oddělovali muže a chlapce ve věku nad deset let od žen a dětí. Díky tomu mohl Tomy strávit další dva dny navíc s matkou. Poté ale přišel i o ni a zůstal sám v Dětském bloku. V březnu 1945 emigroval do Izraele, vyrostl, stal se učitelem, otcem tří dětí a čtyřnásobným dědečkem.

2. Erika Dohan

Erika se narodila v roce 1931 v Trnavě. S rodiči a bratrem se jim sice po obsazení Slovenska německou armádou podařilo v srpnu 1944 najít úkryt, ale po udání sousedem je v říjnu chytlo gestapo a poslalo do pracovního tábora v Seredi. Několik týdnů nato rodina skončila v Osvětimi.

V červnu 1949 Erika emigrovala do Izraele, kde později pracovala jako knihovnice a stala se matkou jednoho dítěte a babičkou tří vnoučat.

3. Marta Wise

Narodila se jako Marta Weissová 8. října 1934 v Bratislavě, měla osm sester a bratra. Za války ji rodina pořídila falešnou árijskou identitou i s novými doklady, přesto byla 8. října 1944 zatčena a poslána do tábora v Seredi. Na začátku listopadu následovala deportace do Osvětimi. I se sestrou Evou (na fotografii je číslo 4) byly spolu s dvojčaty a liliputánskými dětmi drženy v nechvalně známém Mengeleho bloku lékařských experimentů.

Podle jejích vzpomínek obě přežily tábor díky čirému štěstí. Po válce se Marta přestěhovala do Austrálie, kde se z ní po vystudování stala historička. V roce 1998 se pak přestěhovala do Jeruzaléma. Narodily se jí tři krásné děti a stala se babičkou čtrnácti vnoučat.

4. Eva Slonim

Narodila se 29. srpna 1931 v Bratislavě. Stejně jako její sestra Marta mohla i ona za války žít pod árijskou identitou a s falešnými doklady. Nakonec byla zatčena v Nitře a po krutém mučení gestapem skončila v Seredi. V listopadu následovala deportace do Osvětimi. Také Eva se přestěhovala do Austrálie, kde zůstala žít natrvalo. Má pět dětí, 27 vnoučat a pět pravnoučat.

5. Shmuel Schelach

Narodil se jako Robert Schlesinger 19. ledna 1934 v obci Mýtna Nová Ves. V září 1944 ho rodiče i s šestiletým bratrem poslali do úkrytu v Nitře. Bohužel se k nim nestihli připojit, protože je chytili němečtí vojáci. Bratři se pak bez jakýchkoliv prostředků protloukali z jednoho úkrytu do druhého a museli se spoléhat jen na dobrou vůli cizích lidí. V říjnu i je chytili vojáci, poslali do tábora v Seredi a následně do Osvětimi.

Po příjezdu do koncentračního tábora čekali v dobytčích vagónech na rozhodnutí o jejich osudu. Předchozí transport totiž skončil v plynových komorách. Shmuel i jeho bratr ale měli štěstí a přežili až do osvobození. V průběhu internace mohli dvakrát vidět matku přes plot z ostnatého drátu, než byla poslána na pochod smrti z Osvětimi do Bergenu-Belsenu. Po válce bratři skončili v československém sirotčinci, kde se nakonec sešli se svým otcem. Shmuel v roce 1949 emigroval do Izraele, kde se stal technikem a měl dvě děti.

6. Bracha Katz

Narodila se jako Berta Weinhaberová 28. března 1930 v Bratislavě, měla šest bratrů a sester. Když v dubnu 1944 Němci vstoupili do Bratislavy, čtrnáctiletá dívka a její rodinní příslušníci byli deportováni do Seredi, odkud je o dva měsíce později přesunuli do Osvětimi.

Tam jí židovský kápo řekl, aby předstírala, že jsou s bratrem Adolfem dvojčata. Přestože byl chlapec o dva roky mladší, Němci uvěřili a odvezli je do již zmiňovaného Mengeleho bloku. Bertě se tam podařilo zůstat naživu až do osvobození, Adolf bohužel neúnosné podmínky nepřežil. V roce 1949 emigrovala se sestrou do Izraele, z rodiny přežily holokaust jen ony dvě.

7. Gabriel Neumann

Narodil se v obci Obyce v Nitranském kraji 25. února 1937. Když v srpnu 1944 obsadila Slovensko německá armáda, Gabrielově rodině se podařilo najít úkryt. Jenže koncem konci října byli prozrazeni a rodiče s dvěma sourozenci skončili nejdříve v Seredi a pak v Osvětimi.

Asi týden jim bylo umožněno být spolu v rodinném táboře, poté byli muži a chlapci starší deseti let odděleni od žen a dětí. Gabriel zůstal sám v dětském bloku, kde se k němu později připojila i jeho sestra, která není na obrázku, protože se nechtěla fotit. V roce 1949 Gabriel emigroval do Izraele, kde se stal grafikem, učitelem a otcem jednoho dítěte.

Zdroje informací:

Yadvashem.org: Child Survivors at the Liberation of Auschwitz – 27 January 1945

Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau: The fate of the children

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články