Příliš chlupatá dcera: Šimpanzí samičku vychovávali jako lidskou holčičku

Příliš chlupatá dcera: Šimpanzí samičku vychovávali jako lidskou holčičku
Zdroj: Wikimedia Commons/Alfred Brehm, Public domain

Psycholog Winthrop Niles Kellogg si v roce 1930 "adoptoval" šimpanzí samičku a vznikl z toho patrně jeho nejslavnější experiment. Snažil se zjistit, jak se bude chovat zvíře, jenž bude vychováváno jako lidské dítě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 02. 2022 11:00

Když bylo Kelloggovu synovi Donaldovi deset měsíců, přibyl jim do rodiny neobvyklý přírůstek. Z Výzkumného centra primátů na Floridě dorazila samice šimpanze jménem Gua. Bylo jí sedm a půl měsíce. Důvod "adopce"? Co společného, a zároveň rozdílného, bude mít opice s Donaldem, když ji budou vychovávat úplně stejně?

Jak vychovat šimpanze

Kelloggovi se k šimpanzí “holčičce” chovali tak, jako by byla jejich vlastní. Oblékali ji do dupaček, vozili v kočárku, nechávali spát v postýlce, a dokonce ji líbali na dobrou noc. Cílem nebylo v opici probudit nějaké schopnosti, jež by převýšily její mentální kapacitu, šlo spíše o to, aby se chovala co nejvíce jako lidské dítě.

Po nějaké době se dostavily první výsledky. Šimpanzí samička Gua si skutečně dokázala osvojit hned několik lidských dovedností. Zvládla si obout boty i chodit vzpřímeně. Uměla také při jídle používat lžíci, pít ze sklenice a otevírat dveře. Napodobovala též lidská gesta jako obejmutí a líbání, to odkoukala od Donalda. A když ji “rodiče” nechali samotnou, ztropila pěkný povyk.

Kluk versus šimpanz

Gua v mnoha ohledech předčila Donaldův vývoj, dokázala se učit mnohem rychleji. A to zejména v motorických schopnostech. Chápala také 59 jednoduchých frází, jako například “dej Donaldovi pusu”, “podejte si ruce” a “ukaž, kde máš nos”. Kellogg si myslel, že by se Gua mohla naučit alespoň pár slov, ale jeho přání se mu nesplnilo. Když chtěla něco “říct” vrčela nebo ječela. Jako každý jiný šimpanz.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Curiosidades y más... (@kulturakool)

Nejvíce selhala u návyku na toaletu, tam ji zase naopak předběhl Donald. Napřed byl i po intelektuální stránce. Proč se tedy opici zpočátku tak dařilo? Primáti totiž dospívají rychleji než lidé, obvykle již okolo čtvrtého roku života. U lidí začíná puberta až mezi dvanáctým a třináctým rokem.

Tak daleko se ovšem Kellogg nedostal, experiment ukončil po devíti měsících. A co zjistil? Že existují jisté hranice, které nelze překročit. Každý zvířecí druh lze humanizovat jen do určité míry. Ať už je daný tvor vystaven jakýmkoli stimulům, nikdy nepřekoná své limity. Gua se vrátila zpátky do výzkumného centra na Floridu, kde o necelý rok později zemřela na zápal plic.

Zdroj informací: 

Wikipedia.org: Gua 

Edubloxtutor.com: Kellogg’s Study: The Ape and the Child 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články