Ruský spánkový experiment: Vězni se měli proměnit v děsivé příšery bez špetky lidskosti

Ruský spánkový experiment: Vězni se měli proměnit v děsivé příšery bez špetky lidskosti
Zdroj: Wikimedia Commons/FORTEPAN/Konok Tamás id, CC BY-SA 3.0

Druhá světová válka byla téměř u konce, ale Sovětský svaz nechtěl nic podcenit a vymyslel prý šílený spánkový experiment. Němci měli během bojů podávat svým vojákům pervitin, aby zvýšili jejich výkonnost. Sověti je chtěli trumfnout. Spánkový experiment se však měl zvrhnout v jeden velký masakr. Anebo se ve skutečnosti nic z toho nestalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 05. 2021 16:30

Jaký byl smysl celého pokusu? Omezit potřebu spánku u vojáků. Nemuseli by se střídat a zbylí muži mohli být poslání na místo, kde je bylo nejvíce potřeba. Jenomže drogy jsou nevyzpytatelné, a když je navíc mají užívat lidé, kteří nespali již patnáct dní, je to jako časovaná bomba.

Drogy pod příslibem svobody

Najít dobrovolníky pro tento experiment nebylo zase až tak těžké. Pod příslibem svobody se vězni hlásili prakticky sami. Byly jim však poskytnuty jen velmi vágní informace o tom, jak to bude celé probíhat. Skutečnost měla být taková: pokusný subjekt dostával dávky takzvaného Nikolajevova plynu, které jej měly udržet vzhůru celý měsíc. Několik osob (zřejmě pět) bylo umístěno do hermeticky uzavřené místnosti s lůžky a základním vybavením. Vědci je měli sledovat skrze velká okna a poslouchat jejich rozhovory přes instalované mikrofony.

Po pěti dnech se u vězňů projevila paranoia. Devátý den se jeden z nich zbláznil a začal pobíhat po místnosti a křičet, dokud mu nevypověděly službu hlasivky. Ostatní stáli před okny a šeptali směrem k vědcům své návrhy, co by pro ně mohli udělat a vysloužit si za to lepší podmínky. Ale o něco později došlo i na ty zdánlivě klidné. Měli vytrhat stránky z knih, které tam byly na zkrácení dlouhé chvíle, potřísnit je výkaly a nalepit na okna. Vědci tak rázem ztratili přehled o tom, co se uvnitř děje.

Muži připomínající děsivé přízraky

Patnáctý den experimentu se vědci údajně rozhodli, že vstoupí do místnosti. O svém záměru informovali i vězně, ti jim měli odpovědět, že o to nestojí. A to byla vlastně jediná věc, kterou po delší době lékaři uslyšeli. Jinak panovalo hrobové ticho. Dovnitř tak nejdříve vstoupili vojáci. Většina z nich okamžitě z místnosti utekla a spáchala sebevraždu.

Proč? Jeden z pokusných subjektů měl být roztrhán na kousky, zbylí muži připomínali děsivé zrůdy. Prsty si sedřeli z těla kůži a odhalili kosti a svalovou tkáň. Rovněž měli mít otevřené hrudní koše a vyjmuty některé orgány a tepny. Vězni byli ihned převezeni na operační sál. Jeden nepřežil, další údajně leželi úplně v klidu a bez narkózy. Zajímat je mělo jen jediné - kdy bude další dávka plynu. Jejich životy pak prý ukončil jeden z vědců, který se už nemohl dívat na tolik trápení.

Je ruský spánkový experiment pravda?

Že to zní neuvěřitelně? Pravda, na tomto příběhu nesedí spousta věcí. Třeba to, jak by mohlo lidské tělo vydržet takové zohavení. Navíc nebyla zatím objevena látka, která by mohla člověka udržet tak dlouho vzhůru. Jde pravděpodobně o městskou legendu, která se vynořila až v roce 2010. V Sovětském svazu se děly různé šílenosti, vzpomeňme třeba na dvouhlavého psa. To ale neznamená, že se v souvislosti s touto érou nemohou objevovat také fake news.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Russian sleep experiment

Zoommagazin.iprima.cz: Děsivý experiment, který měl Sovětský svaz nasměrovat k výrobě supervojáků, je vymyšlený

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články