Skryté významy gest: Proč je vítězné véčko Winstona Churchilla v některých zemích vulgární?

Skryté významy gest: Proč je vítězné véčko Winstona Churchilla v některých zemích vulgární?
Zdroj: Wikimedia Commons/War Office official photographer, Horton (Capt), Public domain
Zkřížené prsty mají přinést štěstí. Když ale držíte ruku za zády, indikuje to, že lžete. Vietnamcům toto gesto připomíná ženské genitálie.Slavné "véčko" má kromě vítězství v Británii, Irsku, Austrálii a Novém Zélandu význam odpovídající vztyčenému prostředníku. Zachránit to můžete tak, že otočíte ruku dlaní směrem ven.
Zdvižený palec je v mnoha společenstvích ryze kladné povahy. Na Blízkém východě vám ale lidé tímto symbolem dají jasně najevo, že vás nemají rádi.Kdo by neznal OK. Na jihu Francie ale můžeme tímto gestem vyjádřit kupříkladu nespokojenost s podávaným jídlem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když Winston Churchill ukázal v roce 1942 po bitvě u El Alameinu legendární symbol V jako vítězství, málokoho napadlo, že toto gesto je v několika zemích považováno za ekvivalent vztyčeného prostředníku. Jaká další obyčejná gesta mají ve světě nežádoucí význam?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 01. 2022 11:00

Pokud si to dopředu nenastudujete, v některých zemích se i kvůli prostým a u nás neškodným gestům, můžete dostat do pořádné šlamastiky. Na co je potřeba dát si v cizině pozor?

Winston Churchill a jeho slavné V

Ani Winston Churchill možná netušil, jak to s tím véčkem ve světě je. A přitom toto gesto bylo vulgární i v samotné Anglii. Potíž je totiž v tom, jakým směrem máte otočenou ruku. Když je dlaní dovnitř, může to být v některých zemích Commonwealthu, což je bývalé Britské impérium, považováno za urážlivé. Často se používá k vyjádření opovržení, výsměchu nebo vzdoru vůči autoritě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jaroslav Pavlík (@jatromil)

Není bez zajímavosti, že véčko se také u nás udomácnilo jako symbol vítězství díky Václavu Havlovi a Sametové revoluci. Ovšem s dlaní ven, takže nejde o nic nevhodného.

Zdvižený palec

Když někomu ukážeme zdvižený palec, znamená to, alespoň pro většinu z nás, pozitivní gesto. Vyjadřujeme tím souhlas, uznání, vděčnost a podobně. Původ hledejme ve starověkém Římě, kdy zdviženým palcem hodnotili diváci v koloseu bojovníky a drželi v rukou jejich osud.

Největším propagátorem tohoto hesla se stal ”brouk" Paul McCartney. Ten zdvihal palce, kde mohl. Na Blízkém východě to ale znamená totéž, co vztyčený prostředníček. Třeba američtí vojáci si bláhově mysleli, že když je Iráčané častují těmito gesty, vyjadřují jim tím podporu...

Symbol OK

Vytvoříme jej spojením palce a ukazováčku do kroužku, zatímco zbylé prsty roztáhneme. Co by se mohlo pokazit? Když pojedeme do země, jejíž jazyk zrovna moc neovládáme, můžeme tímto gestem zachránit nejednu trapnou situaci.

S výjimkou Brazílie. Tam symbol OK představuje otvor, nebo chcete-li tu část těla, kde nesvítí slunce. O nic lepší to není ani na jihu Francie. Kupříkladu číšník v restauraci by si to mohl vyložit tak, že jejich jídlo stojí za houby.

Ukazování prstem

Už odmala je dětem vštěpováno, že ukazovat na někoho prstem není slušné. V Malajsii si ale na to dávají obzvláště velký pozor. Platí tam pravidlo, že by se nemělo ukazovat prakticky na nic. Když chtějí Malajci na něco ukázat, složí prsty ruky v pěst. Tu pak namíří na předmět, nebo osobu. Také zkřížení nohou před staršími lidmi je považováno za neslušnost. Velmi žádaná je však poklona.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: V sign

Grunge.com: Everyday Hand Gestures That Are Offensive In Other Countries

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články