PORADNA: Uvízla jsem v šíleném stereotypu a nic už mě netěší. Jak z bludného kruhu ven, radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Uvízla jsem v šíleném stereotypu a nic už mě netěší. Jak z bludného kruhu ven, radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Shutterstock

Také vám přijde každý den stejný, z ničeho nemáte radost a valíte před sebou kupu povinností, kterou ne a ne zdolat? Život spousty žen, které mají děti, dříve nebo později sklouzne do ubíjejícího stereotypu. Jak z něj uniknout, poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 14. 10. 2021 12:00

Po roce a půl pandemie koronaviru a s ní spojenými opatřeními se stereotyp hlásí o slovo mnohem důrazněji než v předchozích letech. Ubylo sociálních kontaktů i možností, jak trávit volný čas.

Naší redakci se ozvala žena, která podle svých slov už neví, jak dál. Cítí, že se dostala do bludného kruhu, ze kterého není úniku. Ráno odveze děti do školy nebo školky, pak jde do práce, odpoledne vyzvedne děti, pomůže jim s úkoly, uvaří, uklidí a jde spát. "Takhle se to opakuje každý den. Manžel mi extra nepomáhá, je hodně zaměstnaný, a mám navíc pocit, že se náš vztah ocitl na bodu mrazu. Přijde mi, že se na nic netěším, z ničeho nemám radost a jedu na autopilota," svěřila se.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Zastavte. Zastavte se aspoň na chvilku a zkuste ve svém okolí najít nějakého kouče či terapeuta, ke kterému byste mohla zajít a srovnat si u něj myšlenky. Najít zase svou cestu, svoje sny, cíle a to, co máte ráda. Tím, že to s někým proberete, „zastavíte“ aspoň na tu hodinku a pomocí nezávislého člověka budete mít možnost si utříbit, co chcete a co potřebujete změnit. Pomůže vám najít řešení, jak z toho bludného kruhu ven.

Jediné, co musíte, je zase najít svoje ztracené štěstí. A tím to štěstí budete schopna přenášet i dál. Jako první pomoc bych viděla – nevím, jak velké děti jsou, ale určitě by měly mít povinnosti – úklid a pomoc v domácnosti. Úkoly v jistém věku máte jen kontrolovat a ne je s dětmi dělat.

Manžela se nebojte požádat o pomoc. Řekněte mu, ať zajistí, nakoupí, vyzvedne… A co babičky? Máte? Využijte jejich láskyplnou náruč a poproste je, ať pohlídají děti, že potřebujete trochu vydechnout. Určitě vám rády pomůžou a děti zabaví.

Existuje několik velmi jednoduchých věcí, které lze začít dělat hned, ale k tomu, abyste je zavedla, je potřeba znát podrobněji „zadání“ a to jinak než konzultací nejde. Určitě neváhejte a vyhledejte někoho, kdo vám je sympatický a máte ho ve svém okolí (nebo online).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články