Řeč těla: Co znamená opakování gest druhých? Tohle jste možná netušili

Řeč těla: Co znamená opakování gest druhých? Tohle jste možná netušili
Zdroj: Freepik
Mezi poznávací znaky řeči těla patří i pohyby úst. Když si okusujete spodní ret, může to vypovídat o strachu či nejistotě.Sahání na obličej bývá projevem nervozity, nejistoty a rozčilení. Podobně jako u tiků a škubání.Také úsměv se dá vykládat různými způsoby. Kromě spokojenosti může vyjadřovat falešné štěstí, sarkasmus a cynismus.Zakrýváním úst může člověk prostě jen maskovat zívání. Mnohdy se ale snaží skrýt nežádoucí úsměv nebo úšklebek.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ačkoliv se to nezdá, řeč těla na nás může prozradit spoustu věcí. Řadu gest totiž děláme automaticky, aniž bychom nad nimi přemýšleli. Našli jsme pro vás několik ukázek chování těla, díky nimž se dozvíte něco zajímavého o druhých.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 14. 04. 2021 13:30

Řadu pohybů děláme instinktivně a nepřemýšlíme o nich. To, co jimi signalizujeme, může mít vliv na to, jak nás vnímají ostatní. Gesta a různé postoje je dobré vnímat komplexně, abychom přesněji odhalili nálady člověka.

Sahání si na části obličeje

Ať už si člověk sahá na nos, žmoulá prsty ucho nebo se dotýká očního víčka (podobně jako spolková kancléřka Angela Merkelová), vše je projevem nervozity, nejistoty a možná i rozčílení. Různé tiky, škubání a sahání si na různé části obličeje každopádně nepůsobí právě sebejistým dojmem.

Různá gesta

Gesta patří mezi výrazné signály řeči těla. Je nám jasné, co znamená, když někdo mává, ukazuje nebo dělá číslice z prstů, složitější už je to s gesty prstů. Ta totiž mohou v různých kulturách znamenat odlišné věci. Třeba zaťatá pěst je někde vnímána jako náznak hněvu, jinde může znamenat solidaritu. Palec nahoru a palec dolů většinou znamená souhlas a nesouhlas.

Kousání rtu

Při řeči těla jsou také zajímavé „výpovědi“ úst. Jejich pohyby mají řadu významů. Okusování spodního rtu může svědčit o strachu či nejistotě.

Úsměv

Úsměv se zdá jako jednoznačný, ale i on se dá vysvětlit mnoha způsoby. Může to být zkrátka a jednoduše pocit spokojenosti, může ale také vyjadřovat falešné štěstí, sarkasmus, cynismus.

Zakrytí úst

Možná člověk právě zívá a snaží se to skrýt. Ale může se také pokoušet skrýt svou emocionální reakci, ať jde o úsměv, nebo dokonce úšklebek, který nemá být vidět.

Postoj s rukama položenýma na bocích

Také různé postoje vypovídají o různých rozpoloženích člověka. Postoj s rukama na bocích může svědčit o tom, že je člověk připraven a pod kontrolou. Tento postoj se ale dá vysvětlit také tak, že se jedná o projev agresivity.

Opakování gest druhých

Všimli jste si toho, jak dva lidé navzájem kopírují svá gesta? Sáhnou si na hlavu, zvednou hrnek s kávou a řadu dalších detailů. To naznačuje vzájemné souznění. Také oni to dělají nevědomky a dojde jim to často až zpětně. Ale i to je dobré pro pochopení vlastních úmyslů.

Zdroje informací:

worldfinance.com

verywellmind.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články