Objetí a dotyky přinášejí blahodárné účinky. Děti díky nim mají vyvinutější mozky, zjistila studie

Objetí a dotyky přinášejí blahodárné účinky. Děti díky nim mají vyvinutější mozky, zjistila studie
Zdroj: Unsplash.com

Lásku a pocit bezpečí vám může zajistit věc, která vůbec nic nestojí, a sice jedno jediné objetí, díky němuž se člověk v danou chvíli cítí milovaně, opečovávaně, bezpečně i jedinečně. A jeden výzkum nyní poukázal ještě na další zajímavou věc. Pokud svá obětí a doteky věnujete těm nejmenším, tak díky nim budou mít vyvinutější mozky.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 02. 03. 2020 14:47

Obejmout druhou osobu, nebo se nechat obejmout, to přece není nic složitého. Člověku takové gesto dokáže ihned změnit náladu. Navíc účinky takového objetí mohou být ještě daleko silnější.

Pomůže bonding i masáže

Objímání má velký vliv i na děti, které se už jako malé učí a vše zkoumají dotykem. Ten je totiž ze všech smyslů tím prvním, který se vyvinul a novorozené dítě ho používá od samého začátku. Zkrátka jím prozkoumává nový svět, ve kterém se ocitlo.

Ředitelka Dr. Susan Crowe z porodnice a dětské nemocnice Lucile Packard uvedla, že hned po narození nastává několik instinktivních stádií: novorozenecký pláč, relaxace, probuzení, aktivita, odpočinek, plazení (posun k prsu), seznámení se se sáním a spánek.

Když jsou máma i dítě po porodu v pořádku, tak na řadu přichází kontakt s pokožkou, tedy bonding, a začátek kojení. Pokud je dítě hned po porodu přiloženo na nahou pokožku rodiče, tak mu to může pomoci při normalizaci jeho tělesné teploty, srdečního rytmu a dýchacího cyklu. U mnoha novorozených miminek také hřejivá pokožka rodiče a vzájemná blízkost snižuje množství pláče. Současně to má výhody i pro matku, které se v těle začne uvolňovat více relaxačních hormonů. Vzájemné spojení matky a dítěte je přirozené a je tím nejlepším začátkem na jejich společné cestě životem.

Svému dítěti můžete dopřát i kojenecké masáže, které mají podle článku ve Stanfordově medicíně celou škálu výhod. Podle certifikovaného instruktora kojeneckých masáží Maureena McCaffreyho ty největší spočívají v tom, že dítě má lepší spánkové vzorce. Novorozeně si je také vědomo, že je milováno, v bezpečí a přijímáno svými rodiči. Rovněž se zlepšuje trávení a pohyb střev, miminka se cítí pohodlněji, lépe přibírají na váze, vypadají uvolněně a zlepšuje se i jejich neurologická funkce.

Dobrý růst a motorické dovednosti

Studie, která byla provedena na Washingtonské univerzitě, také prokázala, že malé děti dokážou rozlišovat mezi fyzickým dotykem a obrázkem ruky dotýkající se jiné osoby. Studie zároveň zjistila, že dítě do svých sedmi měsíců může pochopit pojem své „já“, ale také ví, že jeho tělo je odděleno od jiné osoby.

Zajímavým zjištěním bylo i poznání toho, že dítě ještě dříve, než začne mluvit nebo pojmenovávat své části těla, chápe, že jeho ruka nebo noha se pohybuje podobně jako u jiné osoby. A díky napodobování se dítě může rovněž naučit pohybovat.

Zpráva z Peiatrics Child Health publikovaná v PMC zjistila, že děti, které byly stimulovány dvacet minut denně v průběhu deseti týdnů, zvýšily své vývojové schopnosti. To se potvrdilo i v případě předčasně narozených dětí, u nichž byla po roce zjištěna vysoká hmotnost, dobrý růst a motorické dovednosti. Zároveň byly sníženy mírné neurologické dysfunkční příznaky.

Pouto mezi matkou a dítětem podporuje hormon oxytocin, který má blahodárný účinek. Také by mohl být vysvětlením toho, proč kojení zvyšuje hladinu ženských hormonů. Má tendenci podporovat pocit důvěry, blízkosti i mateřského instinktu.

Stojí to za to!

Další studie, která byla zveřejněna v Americké psychologické asociaci, zkoumala těhotné ženy. Zabývala se prvním trimestrem, třetím trimestrem a obdobím jednoho měsíce po porodu dítěte. Výsledkem bylo zjištění, že ženy s vyšší hladinou oxytocinu se v prvním trimestru lépe napojily na své dítě. Ženy, které měly hormon po celou dobu těhotenství vysoký, si pak první měsíc po porodu se svými dětmi vytvořily užší vztah.

Věda se neustále snaží najít odpověď na otázku, proč je dotek pro člověka tak důležitý, zdá se ale, že většina rodičů tomu rozumí a žádné složité výzkumy k tomu nepotřebuje. Člověk prostě dokáže rozpoznat, kdy má své nejbližší obejmout.

Všichni lidé touží po bezpečí, důvěře, lásce či důležitosti. A objetí dokáže všechny tyto emoce podpořit. Není nic jednoduššího a prospěšnějšího než to, když obejmete své blízké a vychutnáte si veškeré pocity, které při tom můžete zažít. Stojí to za to.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články