Zrůdný nacistický experiment: Jak vypadalo mučení mořskou vodou v koncentračním táboře Dachau?

Zrůdný nacistický experiment: Jak vypadalo mučení mořskou vodou v koncentračním táboře Dachau?
Zdroj: Pixabay

Je až neuvěřitelné, jaké mučící techniky a zvrácené experimenty dokáží lidé vymyslet. Jedním z nejhorších příkladů byli nacisté, kteří své vězně v koncentračním táboře Dachau podrobovali šíleným pokusům s mořskou vodou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2021 11:00

Dalo by se s nadsázkou říci, že mořská voda je nejšílenějším vtipem přírody. Jsou jí plné oceány, a přesto se nedá pít. Naopak, pro člověka je smrtelná. Lidské tělo potřebuje pitnou vodu k tomu, aby se dokázalo vyrovnat s přebytečnou solí v organismu. Mořskou vodou se tato úroveň pouze nebezpečně zvyšuje, což má katastrofální důsledky.

Nelidská pseudověda nacistů

Josef Mengele, který byl až morbidně fascinován pokusy na dvojčatech, nebyl jediným nacistickým šílencem v bílém plášti. Mezi další zrůdy patřil rovněž lékař Hans Eppinger, který v roce 1944 provedl v koncentračním táboře Dachau na asi devadesáti romských zajatcích šílenou studii týkající se vlivu mořské vody na lidské tělo.

Všem byla podávána pouze slaná voda, neměli nárok na jídlo ani pitnou vodu. Silná dehydratace dohnala mnohé z nich k šílenství. Jeden ze zajatců měl údajně olizovat nedávno vytřenou podlahu, aby zachytil alespoň malé kapky normální tekutiny. Podle amerického Muzea holocaustu v Houstonu tento experiment trval tři měsíce.

Nacistický experiment v Dachau

Mnoho vězňů Eppingerovo počínání nepřežilo, další utrpěli velmi závažné poškození orgánů. Kromě nepředstavitelné žízně měli neustálé nutkání močit. Jejich těla se tím snažila dostat znovu do rovnováhy. Takovýto stav nebyl dlouhodobě udržitelný. A o to právě německému lékaři šlo. Zajímalo ho, za jak dlouho nastane smrt. Sám počítal se šesti až dvanácti dny.

Hans Eppinger trestu unikl

V roce 1946 se soudního procesu v Norimberku zúčastnilo až třiadvacet lékařů, kteří buď pomáhali Eppingerovi, anebo se účastnili jiných zvrácených pokusů. Šestnáct z nich bylo shledáno vinnými a dalších sedm čekala o dva roky později poprava.

Hans Eppinger ale svému trestu unikl. Měsíc předtím, než měl usednout na lavici obžalovaných, spáchal sebevraždu. Otrávil se. Zbyl po něm pouze účet ve švýcarské bance a trpká vzpomínka na šílený experiment.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hans Eppinger

Grunge.com: The Dark Truth Behind The Horrible Nazi Seawater Torture Experiment

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články