5 jednoduchých rad, jak si v mateřství uchovat zdravý rozum

5 jednoduchých rad, jak si v mateřství uchovat zdravý rozum
Zdroj: Freepik

Ať už mateřská, nebo rodičovská dovolená, obě obsahují slovo, které si obvykle spojujeme s odpočinkem. V obou případech ale o žádný relax rozhodně nejde. Mateřství je zatěžkávací zkouškou, na kterou se hodí dostatek sil. A také určitý nadhled. Máme pro vás 5 rad, které vám pomohou udržet si duševní rovnováhu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. 04. 2021 13:30

Toto období je plné lásky a kouzelných momentů, zároveň je ale zcela jiné, než na co jste byli dosud zvyklí. Je třeba si udržet zdravý rozum a ze všeho toho přebalování, krmení, pláče a dalších průvodních jevů mateřství se nezbláznit. Přinášíme vám 5 jednoduchých rad, jak je uvádí server Healthline.com.

1. Zapomeňte na dokonalost

Dokonalost nikdo nepotřebuje. Ve vší té snaze o co nejlepší způsoby krmení, péče o dítě a péče o domácnost by se mohlo ztratit to nejpodstatnější, co vás jindy nepotká – chvíle strávené s miminkem. Tahle honba za dokonalostí by vám kromě toho mohla způsobit i naprosté vyčerpání a zdravotní komplikace, což není účelem mateřství.

2. Neužírejte se negativními zprávami

Přemýšlejte nad tím, s kým se stýkáte, jestli vás to náhodou nevyčerpává. Sledování negativních zpráv a různých urážlivých komentářů na internetu také odolnosti vůči stresu nepřispívá. Vědci přišli na to, že i krátká expozice negativnímu emocionálnímu obsahu vede k negativním vazbám – člověk si vybavuje špatné věci, bojí se o budoucnost a podobně.

Stresující momenty způsobují pochmurnost. Obklopte se proto příjemnými věcmi a situacemi a na přísun negativity zapomeňte.

3. Vychutnávejte pozitivní momenty

Cíleně vyhledávejte pocity péče, laskavosti a klidu. Stejně jako byl prokázán vliv negativ na nastavení vnímání, podobně je to i s cíleným získávání pozitivních vjemů. Myslete na krásné věci, mazlete se. Chemie mozku to přetvoří do stavu klidu a pohody.

4. Najděte si prostor pro sebe

Vaší psychice pomůže, když si mezi povinnostmi najdete i čas pro sebe. Může se jednat o nějaký koníček nebo drobnou práci, která vás baví a přináší vám radost. Prospěje vám také kontakt s jiným než mateřským světem.

5. Nestresujte se únavou

Že je mateřství často spojeno s absolutním nedostatkem spánku, je známé. Ale co s tím? Zoufáním si nepomůže. To je jasné už z předchozích bodů. Kromě toho, že na negativní emoce reaguje náš mozek, reaguje na ně i dítě, které pak nejspíš bude spát ještě hůř.

Výzkum ukázal, že na stres z únavy je lepší vůbec nemyslet. To, že ho nebudeme řešit, přispěje ke zlepšení problému.

Zdroje informací:

Healthline.com

Parentingscience.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články