Tajemství věku Joan Crawford: Proč tyranská matka zatajila hollywoodské hvězdě, kdy se narodila?

Tajemství věku Joan Crawford: Proč tyranská matka zatajila hollywoodské hvězdě, kdy se narodila?
Zdroj: Wikimedia Commons/Studio publicity still, Public domain
"Láska je oheň. Je však otázkou, zda vám rozpálí krb, nebo sežehne celý dům.""Sex potřebuji hlavně kvůli udržení zdravé pleti, nejraději bych se mu ale oddávala z lásky.""Věřím v dolar. Vše ihned utratím.""Žena by měla mít dvě věci: talent a svého kadeřníka."+ 2 fotky+ 3 fotky

Hollywoodská legenda Joan Crawford se nikdy nedověděla pravdu o tom, kdy přišla na svět. Zatímco někteří lidé si ubírají léta, aby působili mladě, Joan je v tom nevinně. Za všechno může její matka, která filmové hvězdě nedopřála zrovna klidné a šťastné dětství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 04. 2022 11:00

Joan Crawford, vlastním jménem Lucille Fay LeSueur, byla americká filmová, divadelní a televizní herečka. Po několika dekádách úspěchů, kdy se vyšvihla mezi smetánku továrny na sny, ji v sedmdesátých letech čekal strmý pád dolů. A když se o čtyři roky později objevily na veřejnosti její nelichotivé fotografie, stáhla se definitivně do ústraní.

Rodný list Joan Crawford

Standardizovaný systém vydávání rodných listů byl v USA zaveden až v roce 1902, ve všech padesáti státech se však začal aplikovat až ve třicátých letech 20. století. A právě z těchto důvodů nebylo vůbec neobvyklé, že mnoha lidem právě rodný list chyběl. Pak nezbylo nic jiného, než se spolehnout na tvrzení rodičů. Pokud ještě žili.

Mezi tyto lidi patřila i herečka Joan Crawford. Narodila se do chudé texaské rodiny a poprvé se seznámila se světem showbyznysu ve dvacátých letech, kdy začala tančit na Broadwayi. Předtím si ale prožila vskutku nešťastné dětství. Její otec opustil rodinu ještě předtím, než přišla na svět, což možná vysvětluje fakt, že neměla oficiální rodný list.

Matka ji nikdy nemilovala

Po odchodu otce vyrůstala Joan s několika dalšími otčímy a matkou, s níž neměla prakticky žádný vztah. Jak později uvedla v knize Conversations with Joan Crawford (Rozhovory s Joan Crawford), byla přesvědčena o tom, že ji matka vlastně nikdy nemilovala. Logicky tak neměla ani zájem na tom, aby své dceři poskytla alespoň informaci o datu narození.

Neznámý věk Joan Crawford

S určitostí můžeme říci, že víme, kdy Joan Crawford zemřela - 10. května 1977. Den narození se sice ve všech dostupných zdrojích shoduje, je jím 23. březen, přesný rok ale nikde nenajdeme. Pohybuje se v rozmezí od 1904 do 1908.

Ani samotné herečce nebyla celá situace po chuti. Spolu s traumaty z dětství si svůj vztek vybíjela na adoptivní dceři Christině, kterou týrala jak fyzicky, tak i psychicky. Snažila se jí namluvit třeba to, že její babička zemřela při porodu. Jako kdyby u Crawfordových bylo neradostné dětství dědičné...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Joan Crawford 

Grunge.com: The Hollywood Legend Whose Age Is Still A Mystery

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články