Největší nos historie: Thomas Wedders měl mezi očima frňák dlouhý 19 centimetrů

Muž s největším nosem na světě: Thomas Wedders se s délkou 19 centimetrů zapsal do Guinnessovy knihy rekordů
Zdroj: Wikimedia Commons/Stackpool E. O'Dell, Public domain

Říká se, že krása lidí spočívá v jejich rozmanitosti. V minulosti se však stávalo, že kdo se svým vzhledem lišil od ostatních, musel žít na okraji společnosti. Důkazem toho je i zapomenutý příběh Thomase Wedderse, držitele Guinnessova rekordu za největší nos na světě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 11. 2022 11:00

Thomas Wedders se narodil v roce 1730 v anglickém Yorkshire. Díky 19 centimetrů dlouhému nosu se z něho stal slavný cirkusový umělec, jehož život však byl poznamenán posměchem a opovržením.

Pokusný králík a exot

Když se na začátku osmnáctého století potuloval Wedders po dělnickém Yorkshiru s obrovským frňákem, vzbuzoval nemalé pozdvižení. Kromě místních se ale musel vypořádat také s dotěrnými lékaři, kteří toužili po tom, aby z něho udělali pokusného králíka. Jelikož tyto nabídky slušně odmítal, začaly se v novinách šířit drby, že je velmi podprůměrné inteligence.

Cirkusová kariéra Thomase Wedderse

Navzdory společenskému opovržení si dokázal vybudovat kariéru. Putovní karnevaly a cirkusy byly pro osoby s neobvyklým vzhledem skvělou možností, jak si vydělat. Nikdo tam nikoho neodsuzoval a vystupující se často těšili statusu celebrit. Bizarnosti byly vždy velkým lákadlem pro zástupy senzacechtivých diváků.

Lékaři si s Thomasovou anomálií nevěděli rady. Nedokázali ji vysvětlit. Zápisu v Guinessově knize rekordů se dočkal až posmrtně. V současnosti je jeho vosková busta vystavena v muzeu Ripley’s Believe It or Not Odditorium. I dnes na něho stojí davy, stejně jako v dobách jeho největší slávy.

Největší nos na světě

V současné době je držitelem rekordu za největší nos na živé osobě Turek Mehmet Özyürek. Naposledy mu ho měřili v roce 2010. Od hřbetu ke špičce má 8,8 centimetrů. Lékaři tuto nadměrnou velikost nedokázali vysvětlit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @bilmin50tonu

U nich v rodině je to ale běžné. Podobně velký nos má jeho otec i strýcové. Mehmet je se sebou, na rozdíl od Thomase, srovnaný. Svůj nos “miluje” a jeho délku považuje za požehnání.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Thomas Wedders

Grunge.com: The Heartbreaking Story Behind The Guinness Record Holder For The World’s Longest Nose

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články