Špendlíková hlavička Schlitzie: Měl extrémně malou lebku, rodiče ho prodali do cirkusu

Špendlíková hlavička Schlitzie: Měl extrémně malou lebku, rodiče ho prodali do cirkusu
Zdroj: Unsplash

Špendlíková hlavička byl vzrůstem malý, avšak velmi usměvavý muž původním jménem Schlitzie. Kvůli dlouhým šatům a copu si jej lidé často pletli se ženou. Vlastní rodiče se jej tak štítili, že se o něj odmítli starat a raději ho prodali do cirkusu, kde pak udělal velkou kariéru.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 01. 2022 14:00

Identita rodičů či skutečné datum Schlitzieho narození zůstaly utajeny. Informace obsažené v úmrtním listě ale naznačují, že se narodil 10. září 1901 v Bronxu. Povídalo se také, že pochází z Yucatánu, to však byla pouhá marketingová kampaň, kde Schlitzie vystupoval jako “Maggie, poslední z aztéckých dětí”.

Nezdolná povaha

Schlitzie toho vydržel opravdu hodně. Některé lidi mohl jeho vzhled odpuzovat, ti, kdo ho znali, svorně tvrdili, že byl laskavý a společenský. Miloval tanec a rád byl středem pozornosti. Když měl možnost, vždy někoho zastavil a zabředl s ním do přátelského rozhovoru. Měl rovněž velmi nezdolného ducha. Ač se mu v životě příliš nedařilo, zachoval si vždy optimistickou náladu.

Narodil se s mikrocefalií, čili vývojovou poruchou, jenž se u něj projevila neobvykle malým mozkem a lebkou. Byl rovněž silně krátkozraký a intelektuálně nevyspělý. Měl být na úrovni tříletého dítěte. Proto nebyl schopen postarat se o sebe. Dorozumíval se prý jen jednoslabičnými slovy a několika jednoduchými frázemi.

Cirkusová a filmová hvězda

Po většinu své kariéry byl Schlitzie považován za ženu. Jeho dlouhý oděv, připomínající ženské šaty, měl však pragmatický význam - trpěl inkontinencí. Stal se z něj miláček davů. Z málokoho vyzařovala taková dětská nevinnost, jako právě ze Špendlíkové hlavičky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ed Andres (@erdnase52)

Schlitzie uspěl jak v cirkusech a karnevalech, tak i na filmovém plátně v kultovním hororu Zrůdy (1932) anebo Ostrově ztracených duší (1932), kde se objevil po boku Bely Lugosiho. V roce 1932 se jeho zákonným zástupcem stal George Surtees, trenér šimpanzů z Tom Mix Circus. O Schlitzieho se měl starat opravdu hezky. Když ale v roce 1965 zemřel, dala jeho dcera malého muže do nemocnice v Los Angeles.

Konec legendárního Schlitzieho

Nemocnice Schlitziemu vůbec nesvědčila. Vyvolala v něj pocit smutku a deprese. Chybělo mu publikum i přátelé. Vedení nemocnice mu proto povolilo vystupovat v show Sama Kortese, kde působil až do roku 1968. V dalších letech se dostal i na Havaj a do Londýna. Se svými opatrovníky se také objevoval v ulicích Hollywoodu, kde si mohli jeho fanoušci zakoupit fotky.

Poslední dny strávil Schlitzie na Santa Monica Boulevard. Rád chodil do parku, kde krmil holuby a kachny a svým vystoupením potěšil každého, kdo měl o to zájem. Schlitzie zemřel 24. září 1971 ve věku sedmdesáti let. Osudnou se mu stala bronchopneumonie, což je bakteriální zápal plic.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Schlitzie

Anomalien.com: The Strange Life Of Schlitzie – The Sideshow “Pinhead”

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články