Jednoruký krotitel lvů: Kurážného Jacka Bonavitu potkalo mezi šelmami zmrzačení, láska i smrt

Jednoruká hvězda cirkusu: Kapitán Jack Bonavita potkal svou lásku mezi lvy
Zdroj: Wikimedia Commons/Library Of Congress, Public domain

Na počátku 20. století bylo v Americe možné vidět na poutích prakticky cokoli. I jednorukého krotitele lvů, který si říkal kapitán Jack Bonavita. Jeho vystoupení na proslulém Coney Islandu dokázala přilákat obrovský počet fanoušků. Dokonce se nebál zavřít do klece se 27 kočkovitými šelmami...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 11. 2022 11:00

Jak ale praví staré přísloví, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Bonavita přežil více než padesát útoků lvů, osudným se mu však stal rozzuřený lední medvěd.

Kapitán Jack Bonavita a Coney Island

Za otevřením zábavního podniku Dreamland na Coney Islandu stál bývalý senátor a realitní magnát William H. Reynolds. Impulsem k tomu byla konkurence v podobě moderně pojaté zoologické zahrady Carla Hagenbecka. Dreamland nabízel obojí - lidi i zvířata, a to v těch nejpodivnějších vystoupeních. A to zdaleka nebylo vše. Návštěvníci se mohli v expozici Coasting Through Switzerland ocitnout ve Švýcarsku, nebo se zajít podívat do vesničky, kterou obývaly tři stovky liliputánů.

K vidění byla i předčasně narozená trojčata a prázdná šestipatrová budova, kterou každou půlhodinu hasiči zapálili, aby ji mohli zase uhasit. Kdo chtěl ale vidět skutečně neobvyklou show, zamířil ke kapitánovi Jacku Bonavitovi.

Odvážný kapitán Jack Bonavita

Johann Friedrich Gentner, neboli kapitán Jack Bonavita, se narodil 15. prosince 1866 do holandské rodiny žijící v Pensylvánii. Odmalička byl velmi odvážný a zajímal se o atletiku. V době rozkvětu takzvaných freak show se z něho stal velmi dobrý cirkusový akrobat. Záhy se ale začal zajímat také o kroticení divých šelem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History In Pictures (@historyphotographed)

A i zde slavil úspěchy. Statná postava s knírkem a pohledná uniforma, to všechno přitahovalo davy fanoušků. Respekt z něj přímo čišel. A zdálo se, že se ho bojí i lvi. V jednom čísle si sedl na židli a přikázal třinácti šelmám, aby se usadily okolo něj. Jednoho dne se však známý “zaříkávač lvů” stal jejich obětí. A zaplatil za to draze - přišel o paži.

Krvavý den Jacka Bonavity

Podle listu The New York Times došlo k incidentu 31. července 1904 na Coney Islandu. Tehdy měl lva jménem Baltimore přimět, aby se posadil na židli. Když se k němu otočil zády, šelma zaútočila. Ke kleci se měla ihned vrhnout princezna z Montyglonu Rosalie F. Mercy d’Argenteau, jenž svým deštníkem držela divé zvíře stranou a umožnila lidem vynést zraněného krotitele.

Prý se během toho do kapitána zamilovala. Dokonce při něm zůstala, dokud nepřišel k vědomí. Paži si nechal amputovat až o rok později. Nechtěl o ni přijít, ale názor změnil kvůli hrozící infekci. A poddal se také princeznině lásce, souhlasil se svatbou. Svazek jim však vydržel jen dva roky.

Konec odvážného kapitána

Bonavita i přes své omezení vystupoval až do května roku 1911, kdy zábavní park zachvátil požár. Dokázal však zachránit jen několik lvů. Naštěstí se mu podařilo uchytit v Hollywoodu, kde pracoval jako trenér zvířat, kaskadér, herec a režisér. V březnu roku 1917 ho však v Bostock’s Circus napadl lední medvěd. Zlomil mu čelist a znetvořil obličej. Ještě tentýž den odvážný kapitán Jack Bonavita svým zraněním podlehl...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dreamland

Allthatsinteresting.com: The Story Of Captain Jack Bonavita, The Fearless One-Armed Lion Tamer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články