Největší tlouštík na světě: Robert Hughes vážil 484 kilo, jeho rakev byla velká jako bedna na piano

Rekordní tlouštík Robert Hughes: Vážil neuvěřitelných 484 kilogramů, vydělával si jako atrakce
Zdroj: Wikimedia Commons/Codyandme, CC BY-SA 3.0

Nejtlustější muž světa Robert Earl Hughes vážil rovných 484 kilo, což ho mezi podivíny vystupujícími ve freak show učinilo nepřehlédnutelným. Jaký bylo jeho život a proč vlastně vážil téměř půl tuny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 11. 2022 16:00

Robert Hughes se narodil 4. června 1926 v Monticellu ve státě Missouri. Po narození vážil 5,1 kilogramu. Byl sice trochu větší, ale nebylo to nic abnormálního. Prudce začal nabírat až v pěti měsících.

Nejtěžší člověk na světě

Tehdy Robert dostal černý kašel a kvůli němu prý začal tloustnout. V šesti letech měl úctyhodných 79 kilo, v deseti se jeho váha přehoupla přes 170 kilogramů.

Během svého života získal titul nejtěžšího člověka na světě. Nejvíc vážil 484 kilo. Je uveden také v Guinessově knize rekordů. Na rozdíl od jiných lidí v podobném stavu však nebyl upoutaný na lůžko. A toho bylo potřeba nějak využít, nejlépe po finanční stránce. Doba zrovna přála takovým kuriozitám.

Kariéra ve freak show

Nejprve si prostorově větší Robert začal vydělávat prodejem fotografií. Pak začal hostovat na putovních karnevalech a různých veletrzích. Ve 27 letech nastoupil k roadshow, v níž působili i někteří členové jeho rodiny. Plánovala se i účast v televizním pořadu The Ed Sullivan Show, ale k tomu nikdy nedošlo.

V roce 1957 začal cestovat po Státech se svým bratrem Guyem a jeho manželkou Lillian. Bohužel se však již musel pohybovat s pomocí hole, chůze mu činila nemalé problémy. Po smrti otce se bratr se ženou vrátili domů na pohřeb, Robert ale pokračoval ve štaci, chtěl dostát svým závazkům. Na konci již nebyl schopen ujít více než pár metrů. Členové rodiny tak za ním tahali širokou, ocelí vyztuženou židli, kdyby si potřeboval na chvíli odpočinout.

Smrt Roberta Hughese

Během turné v Nappanee v Indianě se Hughesovi objevila na těle vyrážka a zmodraly mu nehty. Lékaři zjistili, že trpí spalničkami a urémií. Jelikož nemohl být přemístěn do nejbližší nemocnice, probíhala léčba v jeho přívěsu. Zemřel 10. července 1958 ve věku 32 let. Pohřben byl na malém hřbitově v Illinois a jeho rakev prý byla velká jako bedna na klavír. Rozloučit se s ním přišlo okolo dvou tisíc lidí.

Zdroje informací: 

Chicagomag.com: Heavy

Wikipedia.org: Robert Earl Hughes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články