Nejslavnější trpaslík: Generál Tom Thumb měřil 102 centimetrů, manželku měl ještě menší

Hvězda cirkusů generál Tom Thumb: Měřil 102 centimetrů, okouzlil královnu Viktorii i prezidenta Abrahama Lincolna
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Brady, Mathew B., Public domain
Tom Thumb se narodil průměrně vysokým rodičům. S růstem neměli problémy ani jeho sourozenci.Jeho talent objevil slavný impresário P. T. Barnum. Později se z nich stali obchodní partneři i přátelé.Reklama se zaměřovala především na generálovu výšku......tomu odpovídaly i propriety.+ 6 fotek+ 7 fotek

Slavný impresário P. T. Barnum měl vždy dobrý odhad na to, koho ve svém cirkuse zaměstnat. A nemýlil se ani s generálem Tomem Thumbem, trpaslíkem, který dosáhl největší slávy a bohatství právě pod Barnumovým vedením. Jaký je jeho příběh?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 07. 2022 11:00

Charles Sherwood Stratton, známý pod pseudonymem generál Tom Thumb, patřil mezi nejslavnější cirkusové umělce. Narodil se 4. ledna 1838 v Bridgeportu v Connecticutu a v dospělosti měřil pouhých 102 centimetrů. Jeho manželkou byla Lavinia Warren, jenž měřila jen 81 centimetrů.

Zrod malé hvězdy

Tom se narodil rodičům průměrného vzrůstu a byl poměrně velké dítě. Při narození vážil 4,3 kilogramu. Prvních šest měsíců se vyvíjel zcela normálně. Dorostl do výšky 64 centimetrů a vážil skoro sedm kilo. Pak ale zničehonic přestal dál růst. To jeho rodiče znepokojilo. Nebylo možné, aby za dalšího půl roku vůbec nevyrostl. A tak se s ním vydali k lékaři, jenž jim potvrdil jejich obavy, žádný dlouhán to nebude.

Koncem roku 1842 vyrostl pouze o dva a půl centimetru. To mu bylo pět let. Navíc přestal přibírat na váze. Jinak mu nic nescházelo. Jeho tělesné proporce byly přiměřené a funkční, takže mu nic nebránilo v tom, aby si hrál se svými zdravými sourozenci.

Slavný P. T. Barnum adoptuje generála

Jakmile se o chlapci dozvěděl P. T. Barnum, který byl proslavený svou sbírkou lidských kuriozit, “adoptoval” ho. Charlese naučil zpívat, tančit, předvádět pantomimu a imitovat slavné osobnosti. Ve věku pěti let absolvoval první americké turné. Napodoboval třeba Napoleona Bonaparteho. A tehdy se zrodila i přezdívka generál Tom Thumb, která pochází ze slavné anglické pohádky O Palečkovi, která se původně jmenuje Tom Thumb.

Jeho vystoupení se záhy staly velmi populárními. O rok později se chlapec podíval do Evropy, to z něj učinilo mezinárodní celebritu. Dokonce se setkal s královnou Viktorií a tříletým budoucím panovníkem Edwardem VII., v té době princem z Walesu. Kamkoli se vrtnul, všude ho pronásledovaly davy fanoušků.

Zajímavé ale je, že až s generálem Tomem začali lidé pohlížet na freak show trošku jiným způsobem. Předtím jim to připadalo jako nevhodná zábava. Generál byl především schopný bavič, herec, tanečník a komik. Když oslavil třinácté narozeniny, měřil 74 centimetrů. O pět let později to vytáhl na 82,6 cm. Když sfoukl na dortu jednadvacet svíček, měl 86 centimetrů. Nakonec se jeho růst definitivně zastavil na 102 centimetrech.

Generál Tom Thumb se žení

Svatba s Lavinií Warren plnila přední stránky novin. Svatební hostina se konala v hotelu Metropolitan v New Yorku. Pár stál na klavíru v recepci, aby pozdravil všech deset tisíc hostů. Po svatbě je v Bílém domě přijal i prezident Abraham Lincoln. Postupem času se z Toma stal tak bohatý muž, že jednou vytáhl z potíží i samotného Barnuma.

Generál Tom Thumb zemřel šest měsíců po požáru v Newhall House, který je označován za jeden z nejhorších hotelových požárů historie. Ze spárů plamenů ho i s manželkou zachránil zachránil jejich manažer Sylvester Bleeker. Slavného trpaslíka ale postihla mrtvice. Tom Thumb zemřel 15. července 1883 ve věku 45 let. Jeho žena žila ještě pětatřicet let.

Zdroje informací:  

Wikipedia.org: General Tom Thumb

Britannica.com: General Tom Thumb

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články