Největší nohy na světě: Fanny Mills nabízela divákům nejen svá chodidla, ale také sňatek

Největší nohy na světě: Fanny Mills nabízela divákům nejen svá chodidla, ale také sňatek
Zdroj: Wikimedia Commons/Charles Eisenmann, Public domain

Od pasu nahoru vypadala Fanny Mills jako úplně normální žena. Problémem byly její nohy, které narostly do skutečně obřích rozměrů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2022 11:00

Kvůli obřím chodidlům dostala přezdívku “Žena s velkou nohou z Ohia”. Ač šlo o mimořádně nepříjemný problém, rozhodla se z něj alespoň něco vytěžit. Dva roky vystupovala na freak show, kde jí dělala společnost dvouhlavá telata a jiné anomálie.

Ohio Big Foot Girl

Rodiče Fanny Mills, která se narodila okolo roku 1860 v Ohiu, poměrně brzy zjistili, že s jejich dcerou není něco v pořádku. Začala totiž vykazovat příznaky Milroyovy nemoci, která se ve většině případů vyskytuje právě u žen. Kvůli nepřirozeně velkým otokům dolních končetin musela Fanny začít nosit boty vyrobené ze tří kozích kůží a ponožky ušité z povlaků na polštáře.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The women of the past. (@ladies_of_history)

Novinář, který Fanny navštívil, uvedl, že její nohy připomínají dvě obrovské šunky, prsty zase malé knoflíky, nehty byly přitom zcela zarostlé. Ona sama si byla také vědoma toho, že vypadá jinak, než její vrstevnice. A protože se hodil každý dolar, rozhodla se, že si bude vydělávat na živobytí svým postižením.

5000 dolarů za svatbu s Fanny Mills

Z Fanny se velmi brzy stala hvězda. Přestože se vystoupení účastnili i další lidé s různými anomáliemi, její postižení patřilo mezi divácky nejatraktivnější. Majitelé freak show se dokonce nepravdivě chlubili, že její otec zaplatí pět tisíc dolarů tomu, kdo si bude ochoten Fanny vzít. A to nebylo vše. Reklamní plakáty hlásaly, že má zaručeně největší nohy na světě.

Co se ale týče oné svatby – Fanny již ve skutečnosti vdaná byla. Vzala si Williama, bratra své kamarádky Mary Brown. Obřad se konal v roce 1886. Pořadatelé však spoléhali na to, že se to nikdo nedozví. Přišli by totiž o týdenní zisk 150 dolarů, který jim Fanny dokázala zajistit. V současné době by to odpovídalo přibližně 4000 dolarům (přes 80 000 korun).

Konec kariéry ženy s obříma nohama

Fanny si svým vystupováním vydělala pěkné peníze, ale poté, co se jí v roce 1887 narodilo mrtvé dítě, začala mít problémy se zdravím. V roce 1892 nadobro opustila "přehlídku zrůd" a se svým manželem se vrátila do Ohia, kde brzy zemřela.

Show sice pokračovala i bez ní, ale s příchodem 20. století přestali lidé mít zájem o tento druh zábavy. Na osoby s tělesným postižením se již nenahlíželo jako na “zrůdy”. Navíc začaly být v módě poutě, kde nebyly k vidění jen hříčky přírody, ale i další atrakce. Na takových místech si mohla konečně užít celá rodina bez ohledu na věk.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fanny Mills

Allthatsinteresting.com: The Tragic Life Of Fanny Mills, The Legendary ‘Ohio Big Foot Girl’ Of Sideshow Fame

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články