Černobylská sloní noha: Nejnebezpečnější látka na světě je smrtící i 35 let od tragédie

Černobylská sloní noha: Nejnebezpečnější látka na světě je smrtící i 35 let od tragédie
Zdroj: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank, CC BY-SA 2.0

Sloní noha je jméno pro pozůstatek roztaveného radioaktivního materiálu v podzemí jaderné elektrárny Černobyl. Patří mezi nejnebezpečnější látky na světě a nikde jinde ji nenajdete. Jde tak o úplný a dodnes smrtící unikát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 04. 2021 17:00

Sloní noha v číslech: 30 vteřin pobytu u ní stačilo k tomu, aby se na týden dostavila nevolnost a únava, 120 vteřin znamenalo krvácení a rozpad buněk, 240 sekund přináší krvácení, průjem a horečky. A 300 vteřin znamená rozsudek smrti v horizontu dvou dní.

Radioaktivní láva

Jak vůbec sloní noha vznikla? Kvůli neodborné manipulaci došlo 26. dubna 1986 k přepětí jaderného reaktoru číslo čtyři v elektrárně V. I. Lenina, která je celému světu známa pod názvem Černobyl. To mělo za následek přehřátí palivových uranových tyčí v chladící vodě, které začaly vytvářet obrovské množství páry a tlaku. Následovala exploze a poté druhý výbuch, který do vzduchu vyvrhl radioaktivní materiál.

Reaktor se přestal ochlazovat, roztavila se jeho aktivní zóna i tyče. Z toho vznikla směs uranu, grafitu, betonu a písku, připomínající lávu. Ta si následně prorazila cestu betonovým dnem reaktoru a stekla do podzemí, kde došlo k jejímu ochlazení a zatuhnutí. Výsledný tvar dodnes připomíná sloní nohu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Şahin Çetin (@sahincetin567)

10 000 rentgenů

V prosinci 1986 objevili odborníci tento bizarní útvar v temných útrobách Černobylu. Úroveň radiace nebylo možné změřit kvůli špatné přístupnosti, sloní noha byla vyfotografována jen díky speciálnímu vozíku. Odhady však hovořily o 10 000 rentgenech ionizujícího záření za hodinu, což odpovídalo milionům rentgenových snímků hrudníku.

Zajímavé také je, že vědci objevili zcela nový krystalický nerost, který nazvali černobylit. Je to pevný roztok křemičitanu zirkoničitého s vysokou příměsí uranu. Vyskytuje se pouze v sarkofágu, který obepíná poničené jádro reaktoru číslo 4. Je součástí koria, tedy směsi, ze které vznikla sloní noha. Tvoří ne zcela roztavené a krystalické lávové struktury.

Sloní noha dnes

I po 35 letech od havárie vyzařuje sloní noha teplo a radiaci, jen ne již v takové míře jako kdysi. Přesto není možné u ní stát déle než dvě minuty. A kdy se podle vědců stane zcela neškodnou? Na to si budeme muset počkat. Radiace z reaktoru nevymizí dříve než za sto tisíc let...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Černobylit

Prima Zoom: Sloní noha: Fotka z podzemí Černobylu vznikla deset let po katastrofě

Černobyl.estranky.cz: Sloní noha

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články