Velký Frank Lentini: Měl šestnáct prstů, tři nohy a v kalhotách hned dvě pikantní tajemství

Velký Frank Lentini: Měl šestnáct prstů, tři nohy a v kalhotách hned dvě pikantní tajemství
Zdroj: Wikimedia Commons/PPOC, Library of Congress, Public domain

Slavný cirkusový umělec Frank Lentini byl vskutku v mnoha ohledech jiný. Od svých kolegů se odlišoval velkým charismatem, třemi nohami a pikantním tajemstvím, které však spousta žen kvitovala s povděkem. Narodil se totiž se dvěma penisy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 04. 2022 14:00

Heteropagus parasitic je velmi vzácnou deformací. V podstatě jde o to, že vyvinutější plod v děloze “pohltí” ten slabší, což se pak projeví třeba přebývajícími končetinami. V minulosti bylo takové dítě odsouzeno k životu na okraji společnosti. Frank Lentini ale ze svého stavu dokázal vytěžit maximum.

Muž se dvěma penisy

Frank (Francesco) Lentini se narodil v roce 1889 v Syrakusách na Sicílii. Když jej poprvé spatřila porodní asistentka, začala hrůzou křičet. Schovala ho do koše, zasunula pod postel a utekla. Proč? Chlapec se totiž narodil se třemi nohami, šestnácti prsty, a zde přichází ono pikantní tajemství, dvěma penisy. Rodiče se jej zřekli, nechápali, co se stalo, neboť jeho dalších dvanáct sourozenců žádnou tělesnou vadu nemělo. Výchovy se nakonec ujala jeho teta.

Ve vesnici to zpočátku nebylo vůbec lehké, všichni si na něj ukazovali. Po několika letech putoval Frank do azylového domu pro postižené děti. Zpočátku se mu spolubydlící moc nezamlouvali, pak mu ale došlo, že jsou na tom mnohem hůř než on. Vždyť byl plně nezávislý. Uměl chodit, běhat, hrát fotbal, skákat přes švihadlo, jezdit na kole a bruslit. Právě toto životní období později označil za průlomové. Přijal prostě to, jaký je.

Lékaři mu nedokázali v té době pomoci. Obávali se, že pokud odstraní třetí nohu, ochromí ho to. Frank si s tím ale poradil po svém. Jakmile přestala nadbytečná končetina růst, přivázal si ji k další noze. Zlepšil se i jeho vztah s rodinou. Matka mu ušila speciální kalhoty a u ševce objednala atypické boty. A pak přišla emigrace do Spojených států...

Americký sen chlapce se třemi nohami

Když se loď s devítiletým Frankem dotkla břehu v přístavu Bridgeport, ještě netušil, že se mu skutečně splní nefalšovaný americký sen. Američané zrovna hltali vše, co neslo označení freak show. Z dnešního pohledu by byla prezentace takto postižených lidí nepřípustná, v minulosti to paradoxně byla jedna z mála šancí, jak mohli vést alespoň trochu normální život. Ti největší umělci se totiž dočkali velké slávy, peněz a dobrého zacházení.

Brzy po příjezdu začal Frank vystupovat v cirkuse Ringling Brothers, který patřil mezi ty úplně nejznámější. Pravý boom však zažil až na vystoupení v Madison Square Garden a s Buffalo Bill’s Wild West Show. Diváky překvapil neobvyklou mrštností, jenž demonstroval zejména při fotbale. Když se k tomu připočetlo ještě velké charisma a dokonale zvládnutá angličtina, bylo logické, že se z něj stane hvězda. Při rozhovorech trousil košilaté vtipy o svých dvou údech a nevyvinutou nohu používal jako stoličku. A došlo i na lásku. V roce 1907 “ulovil” mladou herečku Theresu Murray, která mu dala čtyři děti.

Konec freak show

Frank se s Theresou rozešel v roce 1935. Dlouho nezůstal sám. Seznámil se s Helen Shupe, která stála po jeho boku až do roku 1977. Frank tehdy zemřel v ústraní, neboť v druhé polovině 20. století začala Američany spíše zajímat jiná kultura, objevovali televizi a kino. Z freak show se pomalu stala neetická zábava, jejíž popularita byla den ode dne menší a menší.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Frank Lentini

Ciekawostkihistoryczne.pl: Wielki Lentini. Życie „dziwadła”

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články