Trpaslík, který vyrostl v obra: Do armády jej nevzali kvůli výšce, když umíral, měřil prý 238 centimetrů

Obr Adam Rainer: Na smrtelné posteli prý měřil 238 centimetrů, za jeho růstem byl nádor na mozku
Zdroj: Pixabay

Adam Rainer byl skutečně výjimečný člověk. O nikom jiném se nedá říci, že byl nejprve trpaslíkem, pak obrem. Jaký byl jeho život? A jak mu ho ovlivňovala nepříjemná růstová porucha?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 08. 2022 11:00

Adam Rainer se narodil v roce 1899 v rakouském Grazu. Jeho rodiče byli průměrně vysocí. V osmnácti letech chtěl narukovat do armády, měřil však pouhých 134 centimetrů a trpěl nedostatkem fyzické síly. Jeho žádost byla zamítnuta. O rok později to zkusil znovu, mezitím vyrostl o šest centimetrů. I tak měl smůlu. Klasifikovali ho jako trpaslíka.

Malý velký muž

Adam Rainer měl na první pohled klasické příznaky nanismu, což je porucha růstu způsobená geny, nemocí nebo podvýživou. Organismus kvůli tomu roste příliš málo. Jenže ruce a nohy měl neobvykle velké. Když se poprvé pokoušel vstoupit do armády, měl boty velikosti 43 a jeho ruce měřily třiadvacet centimetrů. O rok později si musel pořídit obuv o velikosti 57,5. A v jednadvaceti začal růst i do výšky.

Zatímco se chlapci růstově vyvíjejí od 16 do 21 let, on začal až poté. Během deseti let to vytáhl až na 213 centimetrů. Kvůli tomu se mu zkřivila páteř. Jeho prudký vývoj a řada testů přesvědčila lékaře o jediném - trpí akromegalií. To je hormonální porucha projevující se nadměrnou produkcí růstového hormonu somatotropinu v hypofýze.

Za vše mohl nádor

Během pozdějších vyšetření se ukázalo, že Adam má na podvěsku mozkovém nádor. Právě on mohl za všechny nežádoucí změny na jeho těle, včetně příliš širokého obličeje a odulých rtů. Pokud by se tento stav neléčil, vedl by ke ztrátě zraku, poškození míchy a problémům se srdcem. Operace a odstranění nádoru dopadly dobře, ještě však bylo nutné zjistit, zda po chirurgickém zákroku dojde k požadovaným výsledkům.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History In Pictures (@historyphotographed)

Růst se víceméně zastavil, zdravotní stav se ale neustále zhoršoval. Adam přestal vidět na pravé oko, přišel o sluch a páteř se mu zakřivila natolik, že již nebyl schopen stát. Splnilo se mu to, že přestane růst, ale za jakou cenu?

Smutný konec obra Adama Rainera

Poslední roky svého života strávil v pečovatelském domě, kde byl upoután na lůžko. Zemřel v březnu roku 1950 ve věku 51 let. Zprávy o jeho výšce v době úmrtí se liší. Ty nejodvážnější hovoří až o 238 centimetrech. Ať už to bylo jakkoli, jedno mu nikdo neodpáře - byl trpaslík, který vyrostl v obra.

Zdroje informací:

Wikipedia,org: Adam Rainer, Nanismus

Grunge.com: The Tragic Life Of Adam Rainer: The Dwarf Who Became A Giant

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články