Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Velikonoční tabule: dopřejte si slastné hody s vůní fenyklu, aromatických sýrů a pomerančového Prosecca!

Velikonoční tabule: dopřejte si slastné hody s vůní fenyklu, aromatických sýrů a pomerančového Prosecca!
Zdroj: MarthaStewart.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Pokud držíte čtyřicetidenní půst od včerejší Popeleční středy, tento článek neotevírejte. Vyskočí totiž na vás menu překypující vybranými chutěmi, které náleží sváteční době Velikonoc. Fenyklový salát s uzeným lososem, sýrový hrnec, sněhové pusinky a pomerančové Prosecco – dopřejte si hody jaksepatří!

Barbara Lorenzová 24. března 2016

Salát s fenyklem a uzeným lososem

MarthaStewart.com

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 10 minut

Ingredience:

1 cibule fenyklu, nakrájená na plátky + ¼ hrnku listů fenyklu

½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry + 4 lžičky citronové šťávy

Hrubozrnná sůl a mletý pepř

115 g tenkých plátků uzeného lososa

1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

V míse smíchejte fenykl, fenyklové listy, citronovou kůru a šťávu. Osolte a opepřete. Umístěte lososa na servírovací talíř, navršte na něj fenyklovou směs a pokapejte olejem.

***

Sýrový hrnec s pórkem a sýrem

MarthaStewart.com

Počet porcí: 8

Doba na přípravu: 60 minut

Ingredience:

1 lžíce + 113 g nesoleného másla

450 g velkých pórků (pouze bílé a světle zelené části), podélně rozčtvrcené a nakrájené na krátké, tenké plátky (4 hrnky)

Hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř

50 g jemně nastrouhaného parmazánu

½ hrnku mouky

2 a ½ hrnku plnotučného mléka

6 velkých vajec

156 g nastrouhaného sýru Gruyére (1 a ½ hrnku)

1 lžíce jemně nakrájené čerstvé petržele

1 lžíce jemně nakrájené čerstvé pažitky

1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého kopru

f0265b31f6370eb431108b3ab61

bc664180bc99d1f4dadb6960b1f8363

Postup:

1. Na středním až vysokém plameni rozehřejte máslo, přidejte pórek a smažte ho doměkka. Osolte a opepřete.

2. Máslem vymažte zapékací formu s rozměry 23 cm x 33 cm. Vystřihněte z pečícího papíru pruh o něco silnější, než je výška formy, a o trochu delší, než je její obvod. Potřete ho máslem a přitiskněte ho suchou částí k vnitřním okrajům formy. Přidejte do formy půl hrnku parmazánu a dobře jím pokryjte stěny. Přebytečný sýr snězte nebo vyhoďte.

3. Rozpusťte pomalu v hrnci 113 g másla, přidejte mouku a směs za stálého míchání vařte. Odstavte hrnec a postupně vmíchejte mléko. Vraťte hrnec na střední plamen a směs šlehejte, dokud nehoustne a nezíská lesklou, hladkou konzistenci. Mělo by vám to zabrat 12 minut.

4. Předehřejte troubu na 200 °C. Přemístěte mléčnou směs do mísy a za chodu mixéru postupně přidejte žloutky. Začněte od nejnižší rychlosti, po přidání posledního žloutku ji zvyšte na nejvyšší. Přidejte Gruyére, zbývající parmazán, pórek a bylinky a směs ještě jednou rozmixujte.

5. Ušlehejte bílky s půl lžičkou soli. Vmíchejte je do směsi, tu vlijte do formy a pečte koláč 35 až 40 minut.

***

Pusinková hnízda          

MarthaStewart.com

Počet porcí: 8

Doba na přípravu: 20 minut

Ingredience:

3 velké bílky při pokojové teplotě

½ lžičky čerstvé citronové šťávy

¼ lžičky vanilkového extraktu

½ hrnku velmi jemného cukru

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžička nastrouhané citronové kůry

Mák

Na citronovou náplň:       

2 velká vejce + 4 velké žloutky

¾ hrnku cukru

1 lžíce nastrouhané citronové kůry + ½ hrnku čerstvé citronové šťávy

4 lžíce nesoleného másla

cdfe7a7a466b57c6f1113b6e4

b09a51ca6cd12aeca993bccf4fdd

Postup:

1. Předehřejte troubu na 100 °C. Vystřihněte z pečícího papíru 8 osmicentimetrových tvarů vajec a rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem.

2. Ušlehejte bílky, citronovou šťávu a vanilku do pěny, asi 4 minuty. Snižte rychlost mixéru na nízký stupeň a postupně přisypávejte cukr. Zvyšte rychlost na nejvyšší stupeň a šlehejte směs, dokud nebude lesklá. Prosejte kukuřičný škrob a vmíchejte ho spolu s citronovou kůrou.

3. Naplňte směsí cukrářský pytlík a vytlačte hmotu na šablony vajec kolem dokola a poté i po jejich obvodu vně. Vytlačte i trochu hmoty do středů a lžící ji rozetřete.

4. Pusinky pečte 1 hodinu. Poté snižte teplotu na 80 °C a pečte, dokud hmota neuschne a neztvrdne tak, aby se dala posouvat po pečícím papíře, tedy 3 až 4 a ½ hodiny. Nechte ji vychladnout a vyplňte pusinkové obrysy citronovou hmotou, kterou připravíte zahřátím vajec, žloutků, cukru a citronové šťávy po dobu 12 až 14 minut. Poté vmíchejte máslo a citronovou kůru a směs nechte dvě hodiny vychladnout.

***

Menning mimosa

MarthaStewart.com

Počet porcí: 1

Doba na přípravu: 5 minut

Ingredience:

6 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

2 lžíce likéru s vůní pomeranče, např. Grand Marnier

Prosecco

Čerstvá máta

fa859eb38f89f9b34be2ccd9d0a

Postup:

1. Ve skleničce na šampaňské smíchejte šťávy a likér. Naplňte ji Proseccem a ozdobte drink čerstvou mátou. Na zdraví!

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články