Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Cukr v kečupu i cereálních tyčinkách podporuje rakovinu prsu, varují vědci

Cukr v kečupu i cereálních tyčinkách podporuje rakovinu prsu, varují vědci
Zdroj: TheBitterSideofSweet.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Hranolky s kečupem zapíjené kolou už možná nebudou gastronomickou slastí ani pro hříšníky. Cukr, který obsahují tyto a podobné potraviny, jako například cereální tyčinky nebo sušenky, totiž urychlují vznik rakoviny prsu. Tím zvyšují i riziko nádoru plic. Potvrdili to američtí výzkumníci z University of Texas MD Anderson Centre.

Barbara Lorenzová 8. února 2018

Při konzumaci jídla bohatého na fruktózu a sacharózu má navíc rakovina větší potenciál šířit se dále do těla.

Závěry, které publikovala online verze časopisu Cancer Research, vychází z testování účinků typicky západní sacharidové stravy na myších. Ty výzkumníci rozdělili do čtyř skupin podle druhu podávané potravy.

Po šesti letech vyšetřili stav hlodavců. Třetina těch, kterým předkládali stravu s kontrolovanou hladinou škrobu, měla okem pozorovatelný nádor.

Myši krmené potravou nasycenou sacharidy vykazovaly z 50 až 58 % pokročilé stadium rakoviny prsu.

Magazine.foxnews.com

Kromě toho vědci zjistili, že fruktóza ve stolním cukru a kukuřičném sirupu, obsaženým v řadě nápojů a jídel, onemocnění zhoršuje.

„Zjistili jsme, že za šíření plicních metastáz a produkci kyseliny 12-HETE v prsu může konkrétně fruktóza. Ta je přítomná ve stolním cukru a v kukuřičném sirupu, které jsou všudypřítomné v našem stravovacím systému,“ řekl profesor Lorenzo Cohen, jeden z autorů studie.

Jak sacharóza a fruktóza uvolňování kyseliny způsobuje a zdali na ni obě látky působí přímo, nebo nepřímo, je ale podle Cohena zatím ve hvězdách.

Spoluautorka výzkumu, doktorka Peiying Yang tvrdí, že tento výzkum byl prvním, který zkoumal přímý vliv konzumace cukru na šíření rakoviny prsu. 

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články