Dělat si zásoby na zimu, nebo ne? Odbornice na výživu se neshodují

7. prosince 2015
YoungHealthMag.com
YoungHealthMag.com

Je třeba s příchodem podzimu a zimy změnit jídelníček? A nastřádat kalorie do zásoby, abychom tato roční období přečkali ve zdraví? Ani nutriční poradenství v tom nemá jasno. Oslovili jsme dvě odbornice na výživu – Mgr. Marianu Halmanovou a MUDr. Hanu Mojžíšovou – a nedostali jsme jednoznačnou odpověď. Jak se na nejchladnější období v roce připravují ony?

Přichází podzim a s ním i chladnější teploty. Měli bychom radikálně změnit jídelníček?

MUDr. Hana Mojžíšová (dále jen HM): Dávno již nežijeme v tak blízkém kontaktu s přírodou jako naši předci, abychom se změnou ročního období zásadním způsobem měnili jídelníček. Samozřejmě, že při nižších venkovních teplotách nám lépe vyhovují těžší a teplá jídla. S teplotou souhlasím, ale kalorií nám navíc netřeba. Většina z nás celoročně a celý den sedí v kanceláři a má zcela nedostatečné množství pohybu během dne. Není žádný důvod si tvořit tukové zásoby na zimu ve vlastním těle.

Mgr: Mariana Halmanová (dále jen MH): Jídelníček se nám nejspíš změní sám podle sezonních plodin a počasí. Budeme volit dozrávající ovoce a zeleninu, konzumovat více teplých pokrmů a dělat zásoby na zimu. Této změně se nebraňte, naopak doporučuji se chovat v souladu s přírodou, abychom zbytečně nezatěžovali organismus.

SearchHomeRemedy.com

Jaké potraviny by měl člověk do jídelníčku zařadit a proč?

HM: Polévky – luštěninové a masové i zeleninové vývary, libové maso, vejce, rýži či jinou obilovinu se zeleninou a například tofu, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. To jsou jídla, kterých se bát nemusíme. Vždy jde ale o množství, to znamená přiměřenost vzhledem k našemu životnímu stylu a vhodný poměr jednotlivých komponent na talíři.

MH: Podzimní období s sebou nese více teplých pokrmů a horkých nápojů, tělo se jednoduše potřebuje zahřát. Dbejte na dostatečný příjem bílkovin a vyvážené množství sacharidů a tuků, zejména nenasycených mastných kyselin. Do jídelníčku zařaďte vločky, luštěniny, zeleninu, ovoce, žitné pečivo, libové maso, ořechy, semena, mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, jogurty i kysané zelí. Věnujte pozornost pitnému režimu a konzumujte zejména vodu, ovocné čaje a ovocné šťávy.

Na podzim se mnoho lidí potýká s oslabenou imunitou, jak nad tím vyzrát?

MH: V moderní době jsme zvyklí vést stejně aktivní život během všech ročních období, což klade na náš organismus velké nároky. Na podzim se začínají prodlužovat noci a dřív se stmívá, pokuste se proto po večerech více odpočívat a dělat si radost. Denně se hýbejte, dodržujte dostatečný pitný režim a dbejte na kvalitní stravu. Co do těla dáme, to se nám vrátí. Zkuste se před každým jídlem zamyslet, zda je pro vás daná porce prospěšná, nebo se jedná jen o prázdné kalorie. Pokud vás přece jen nějaká choroba schvátí, volte k léčbě nejprve přírodní metody a dbejte na její poctivé doléčení.

HM: Posilovat imunitu bychom měli celoročně. Není to jen otázka jídelníčku, ale i dostatečného odpočinku, nepřecházení již vzniklých infektů, otužování a pravidelného pohybu optimálně venku. Co se týče jídelníčku, celé spektrum barev zeleniny a ovoce nám dodá širokou nabídku minerálů, vitamínů, v případě čerstvých plodů i enzymů. Navíc ovoce a zelenina obsahuje řadu tzv. fytoprotektivních látek, které se rovněž podílejí na kvalitě naší obranyschopnosti. Imunitu posílí i zakysané mléčné výrobky.

SDChiropracticCare.com

Kteří lidé na špatnou obranyschopnost trpí nejvíc?

MH: Nejrizikovější skupinou jsou senioři, těhotné ženy, děti a nemocné osoby.

HM: Plně nevyzrálou imunitu mají děti v předškolním věku, chronicky nemocní lidé, lidé s poruchou imunity a staří lidé. Samozřejmě jsou častěji nemocní i lidé s nadměrnou mírou stresu a nekvalitní stravou plnou tzv. prázdných kalorií, kteří by byli jinak imunologicky bez problémů.

S nadcházejícím ročním obdobím je spojen i termín „podzimní deprese“. Může za ni i nedostatek pohybu a prospěšných látek?

HM: Ano, skutečná deprese patří k sezonním onemocněním, s úbytkem světla a slunce se u řady lidí zhoršují problémy. Znovu se budu opakovat s vhodností pestré a čerstvé stravy a rozhodně jako účinné antidepresivum pro všechny funguje i pravidelný pohyb. Třeba svižné vycházky. Při užívání léčiv je třeba navíc dodržovat doporučení odborného lékaře.

MH: Deprese souvisí především s psychickým stavem každého jedince. Změny v počasí, únava a přibývající tma ji mohou podpořit. Pohyb podporuje dobrou náladu a zlepšuje pocit ze sebe sama, takže je určitě pomocníkem v boji proti depresi. Volte takový, který je vám příjemný, ideálně venku, pokud to počasí dovolí. Čerstvý vzduch a příroda mají blahodárné účinky na psychiku. Zklidňující vliv mají i bylinky (třezalka, kozlík lékařský, meduňka atd.), dostatečný příjem vitamínu B zase pomůže navodit příjemné rozpoložení.

HerbalTeasOnline.com

Měli bychom před podzimem naše tělo pročistit? Doporučujete např. metodu výplachu střev jako přípravu na těžší stravu zimního období?

MH: Detoxikaci doporučuji spíše po zimním období čili na jaře a je třeba myslet na to, že každá taková procedura se musí dělat velmi opatrně a svědomitě, aby organismu naopak neublížila.

HM: Detoxikovat tělo netřeba. Pravidelnost kvalitní stravy, pohybu i odpočinku jsou vhodnou prevencí proti řadě onemocnění. Výplachy střeva svým klientům nedoporučuji, neboť může dojít k narušení přirozeného bakteriálního osídlení střeva, které je důležité pro naši imunitu.

Chladnější teploty odradí mnoho lidí od sportu venku. Doporučujete indoorové alternativy, nebo nás sportování za studenějšího počasí posiluje?

HM: Řadu lidí odradí jakékoliv počasí, málokdy v roce mají čas a chuť se hýbat. Svižná chůze je dostupná i sportovně netalentovaným, jen je třeba se ji naučit zařazovat do našeho časového režimu. A nebrat aktivitu jako ztrátu času, ale naopak jako investici do vlastního zdraví. Vhodný je jakýkoliv pohyb, aktivita venku navíc otužuje.

MH: Vždy klientům doporučuji, aby se věnovali pohybové aktivitě, kterou mají rádi nebo ji provozovali v dětství s ohledem na fyzické možnosti. Na podzim a v zimě jsme nuceni provozovat více indoorových aktivit, zejména kvůli počasí. Jejich škála je ale obrovská.

TahoeFitnessReatreat.wordpress.com

Jsou potraviny navozující pocity zahřátí a teplé nápoje tělu prospěšné, přestože zahřejí jen na okamžik?

MH: Určitě. V chladném období volte teplé pokrmy a vyvarujte se potravinám, které organismus naopak ochlazují (jogurty, banány, rajčata, hlávkový salát, okurky, rafinovaný cukr, výrobky z bílé mouky, atd.), zejména pokud po jejich konzumaci jdete ven, do chladu.

HM: Typickou prohřívací potravinou je např. zázvor, uděláte z něj výborný čaj, ochutíte další teplé nápoje, využijete ho i při kulinaření. Jinak čaje, polévky všeho druhu uvítá každý z nás.

Co děláte pro to, abyste podzim a zimu přečkaly ve zdraví?

HM: Plánuji čas na odpočinek a pohyb, příprava jídla s sebou do práce je pro mě již automatická. Samozřejmě ne vždy vše vyjde optimálně, ale vím, že mi určitý režim vyhovuje i působí protistresově. Snažím si nacházet čas i na své blízké a přátele, protože životní spokojenost rovněž posiluje dobrou náladu a zvyšuje imunitu.

MH: Zejména se učím zpracovávat klasické druhy zeleniny a ovoce na různé způsoby, vařím hodně polévky, které lze konzumovat k snídani, obědu i večeři. Několikrát týdně sportuji, zároveň se snažím dbát na dostatek odpočinku a v neposlední řadě se rozmazluji, což doporučuji všem čtenářům a čtenářkám.

MUDr. Hana Mojžíšová

Je členkou České lékařské společnosti J. E. Purkyně – České obezitologické společnosti, Společnosti pro výživu a Aliance výživových poradců ČR. Vystudovala dětské lékařství, atestaci získala v oboru vnitřního lékařství. Je absolventkou postgraduálního studia pro lékaře v oboru obezitologie dětí a dospělých a akreditovaného kurzu Poradce pro výživu společnosti Nutris.

Mgr. Mariana Halmanová

Externí výživová odbornice pro Evropskou unii v rámci programu Horizont 2020, členka Společnosti pro výživu a Aliance výživových poradců ČR. Mimo jiné spolupracuje se státními i nestátními organizacemi, časopisy i neziskovými organizacemi.

Zavří­t reklamu