Jak na Vánoce prospět naší planetě a pochutnat si?

Jak na Vánoce prospět naší planetě a pochutnat si?
Zdroj: Upfield

Vánoce jsou svátky klidu a dodržování tradic. Ale napadlo vás, že i při přípravě tradičních vánočních dobrot můžete něco změnit a prospět tak životnímu prostředí i při 100% chuťovém zážitku? Řeč je o rostlinných alternativách živočišných produktů.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 14. 12. 2021 07:30

Nabídka alternativ se stále rozšiřuje a spoustu tradičních jídel už můžeme připravovat úplně bez produktů živočišného původu. To ocení nejen lidé s potravinovými intolerancemi, vegetariáni nebo vegani, ale i všichni, kteří chtějí omezit nebo vyloučit živočišné tuky ze své stravy. Jeden z výrobků, které jsou dnes na českém trhu dostupné a perfektně se hodí i do vánočního cukroví, je Rama 100% rostlinná alternativa másla.

Chutná jako máslo a je možné ji používat k pečení, vaření a smažení stejně jako máslo, neobsahuje ale žádné živočišné tuky. Je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat a přitom zodpovědně přistupovat k životnímu prostředí, protože má ve srovnání s máslem poloviční uhlíkovou stopu*. Je lahodná a krémová, takže si s ní můžete dopřát 100% chuť a zároveň mít dobrý pocit z odpovědného ekologického přístupu.

Základem její jednoduché receptury je směs rostlinných olejů – slunečnicového, řepkového a udržitelně produkovaného palmového oleje. Právě vysoký obsah kvalitních rostlinných tuků ji předurčuje k plnohodnotnému využití ve studené i teplé kuchyni. Vyrábí se 100% z ingrediencí přírodního původu, neobsahuje umělá barviva ani konzervanty a je zcela bez laktózy.

Vyzkoušejte Ramu 100% rostlinnou alternativu másla třeba ve skvělých perníkových hvězdičkách, které se budou výborně hodit na váš sváteční stůl nebo třeba i jako jedlé ozdoby na vánoční stromek.

Sváteční perníkové hvězdičky

Suroviny

  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g Ramy 100% rostlinné alternativy másla
  • 200 gramů sirupu z cukrové řepy nebo melasy
  • 200 gramů hnědého cukru
  • 200 gramů mletých mandlí
  • 400 gramů bezlepkové hladké mouky

Postup

  1. Kousky Ramy dáme do hrnce spolu se sirupem a cukrem a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přendáme do velké mísy a necháme vychladnout.
  2. Poté přidáme mandle, mouku a koření a vše důkladně prohněteme. Případně přidáme ještě trochu mouky.
  3. Prášek do pečiva v malé misce rozpustíme v rumu. Přidáme do těsta a dál hněteme, dokud se těsto neleskne a nepřestane se lepit. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc odležet v lednici.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Těsto rozválíme na pomoučené ploše, vykrájíme hvězdičky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut a poté opatrně vyjmeme. Necháme vychladnout a k podávání posypeme moučkovým cukrem.

* Vycházíme z odborných posudků společnosti Quantis 2020, která zpracovala a srovnala životní cykly 100% rostlinné alternativy másla a běžného másla prodávaných v České republice. Přechodem z jedné 250g kostky másla na 250g balení 100 % rostlinné alternativy másla ušetříte planetě 1,8 kg ekvivalentu oxidu uhličitého. Více informací najdete na https://www.rama.com/cs-cz/cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články