Novoroční kocovina: Jak se připravit, aby váš Nový rok začal bez bolehlavu

Užijte si poslední večer roku ve společnosti přátel.
Zdroj: Shutterstock
Nemíchejte, nevyplácí se to.Večer jste byla za hvězdu parketu, ráno už to taková sláva nebyla.Novoroční oslavy bývají divoké.Chcete opravdu dopadnout takhle?+ 1 fotka+ 2 fotky

Těšíte se na silvestrovskou noc plnou oslav, ale na druhou stranu se děsíte novoroční kocoviny? Pak dodržte několik osvědčených rad a do oběda 1. 1. 2019 vám bude hej.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 30. 12. 2018 17:06

Abyste se kocovinových příznaků dokázali zbavit co nejrychleji, přinášíme vám několik rad a tipů.

Nemíchat a pít hodně tekutin

Toto staré pravidlo je bohužel u velkého množství pijáků podceňováno. Pokud vydržíte pít celý večer pouze jeden druh alkoholu, váš žaludek bude jistě nadšený. Rovněž, pokud alkohol pravidelně prokládáte nealkoholickými nápoji, můžete se zbavit ranního stavu dehydratace, kterému se lidově říká "sušák". Bohužel nealkoholické nápoje jsou mnohdy dražší než ty alkoholické, proto se jedná o poměrně drahý recept proti kocovině.

Prokládání alkoholu mastným jídlem

Existuje historka o tom, že ruští agenti KGB před společenskými akcemi vždy vypili sklenici oleje. Mastnota jim poté zaplnila střeva a vypitý alkohol se velmi špatně v trávicím systému vstřebával. To jim umožnilo zůstat při smyslech a lehce zjišťovat tajné informace. Pravdivost příběhu prokázat nemůžeme, co však je vyzkoušené, je fakt, že mastné jídlo vám při konzumaci alkoholu od jeho působení skutečně uleví.

Vyprošťovák

Účinek tzv. mírného množství alkoholu na kocovinu je diskutabilní a zcela individuální věcí. Někomu se skutečně udělá lépe, někomu se zase přitíží. Stojí to ovšem za vyzkoušení.

Opít se znovu

Proti kocovině funguje zaručeně. Bohužel po opětovném vystřízlivění je vám ještě mnohem hůře. Výhoda tohoto řešení je ale ve rčení "co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek a dnes máš volno", které platí i na kocovinu.

Kofein

Kofein napravuje fyzickou únavu organismu a má povzbuzující účinky. Přesto je dvousečnou zbraní, protože kofein (stejně jako alkohol) odvádí z těla tekutiny. Požití kafe nebo energetických nápojů se proto doporučuje až poté, co jste se vypořádali s dehydratací a tekutiny do organismu doplnili.

Fyzická aktivita

Přemluvit se po flámu na sport je věcí opravdu silné vůle. Sport je ale jedním z nejlepších receptů na kocovinu a zbaví vás jí téměř zaručeně. Mnohdy jste i po podobné "léčbě šokem" schopni náročnější psychické práce.

Úleva žaludku

Tento zjemnělý výraz pro zvracení je vhodné používat pouze v krajních situacích, ke kterému nás mnohdy donutí tělo samo, protože už požitý alkohol nechce dál přijímat. Jedná se o nejnepříjemnější variantu, která je ale docela efektivní. Někteří studenti jsou také schopni uprostřed party si ulevit žaludku, aby následně mohli pít ve stejném gardu jako předtím. Jde o jakousi formu alkoholické anorexie, ale i ta se občas vyskytuje. Lidé jsou zkrátka pro odstranění kocoviny schopni udělat mnohé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články