Pandemie připravila samoživitelku Alenu o práci. S uživením dcer jí pomáhá i potravinová banka

Pandemie připravila samoživitelku Alenu o práci. S uživením dcer jí pomáhá i potravinová banka
Zdroj: Albert

Aktuální situace má dopad na životy mnoha lidí. Jednou z nejvíce zasažených oblastí je i cestovní ruch. Dokazuje to příběh samoživitelky Aleny (44) pracující jako průvodkyně. Loňský rok ji připravil o jistotu stabilního zaměstnání. Aby zvládla uživit své dvě dcery (11 a 14), stala se odběratelkou jídla z potravinové banky. Neprodané jídlo sem putuje také z obchodů Albert, který před Vánocemi daruje navíc další milion porcí čerstvých potravin.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 01. 12. 2021 18:10

Alena je samoživitelkou pátým rokem. S dvěma dcerami odešla od manžela a nějakou dobu pobývaly v azylovém domě. Po čase se jí podařilo postavit se na vlastní nohy a vybudovat nový domov, ale v březnu loňského roku přišla o práci. „Pracovala jsem v cestovní kanceláři jako průvodkyně pro německé turisty. Ti sem však kvůli aktuální situaci přestali jezdit,“ popisuje Alena.

Většina peněz padne na nájem

Znovu se tak ocitla v krizové situaci. „Dostala jsem se do úzkých, navíc dcery zůstaly doma na distanční výuce. Najednou jsem musela být nejen mámou, ale i učitelkou, kuchařkou… Kvůli vysokému nájmu jsem zažádala o sociální byt, ale bohužel zrovna žádný nebyl volný. Nevěděla jsem, jak vše zvládnu,“ říká Alena, která se navíc soudí se svým bývalým partnerem o výživné, což jí stojí další nemalé peníze.

Albert

Stabilní práci se jí zatím najít nepodařilo. „Měla jsem třeba nabídku na dobře placené místo, ale nemohla jsem ho přijmout, protože by to znamenalo dojíždění přes celou Prahu a návrat domů až večer. To však kvůli dětem není možné. S mladší dcerou se denně dvě hodiny učím,“ vysvětluje Alena. Situace však u ní začíná být skutečně kritická. „Aktuální stav se bohužel nevyvíjí ku prospěchu cestovnímu ruchu,“ doplňuje.

Každá pomoc dobrá

O potravinové bance se dozvěděla od kamarádky. „Oslovila jsem je e-mailem, popsala svou situaci a do hodiny jsem dostala odpověď, že si mám přijet pro potraviny do centrálního skladu,“ vzpomíná Alena. „Abyste mohli odebírat jídlo z potravinové banky, je potřeba mít potvrzení z úřadu práce, že jste v hmotné nouzi. Já vyzvedávám jídlo na pražském Střížkově, kde také brigádně vypomáhám. Nechci nic zadarmo. Mám dvě zdravé nohy a ruce, umím dobře německy. Někdy pomáhám s úklidem, jindy komunikuji s německými potravinovými bankami,“ popisuje.

Albert

I přes hmotnou nouzi se snaží Alena dopřát dcerám zdravou a vyváženou stravu. „V nabídce potravinové banky jsou výkyvy, záleží, co obchody zrovna dodají. Zejména čerstvé potraviny jako maso, ryby, ovoce a zeleniny někdy chybí a musím je dokoupit,“ říká. „Jsem však ráda, že si mohu odnést trvanlivé potraviny jako těstoviny, mouku, mléčné výrobky, kečup nebo kakao. Někdy však využiji i nabídku drogerie a vezmu si hygienické potřeby nebo třeba toaletní papír,“ vypočítává. „Snažím se však vždy vybírat tak, abych to, co vezmu, zvládla i spotřebovat,“ doplňuje.

Darovat je kouzelný pocit

Za hmotnou pomoc je samoživitelka Alena neskutečně vděčná: „Pro nás je to existenční záležitost. Opravdu ze srdce děkuji paní ředitelce, že tato iniciativa existuje. Potravinová banka pomohla nejen mě, ale především mým dcerám. Jejich štěstí je pro mě nejdůležitější. Vždy, když přivezu balíčky s potravinami, rozzáří se jim oči a jsou nadšené.“

Albert

Potravinové banky dlouhodobě pomáhají těm, kteří to nejvíce potřebují. Ať už se jedná o rodiny v nouzi, seniory nebo třeba rodiče samoživitele. Nejen jídlo, ale také drogistické zboží pomáhá těmto lidem překonat těžké časy. Devátým rokem podporuje Federaci potravinových bank také Albert ČR. V loňském roce federaci věnoval celých 422 tun potravin a za poslední dva roky také tři nové dodávky s chladícím zařízením pro převoz čerstvých potravin jako je ovoce, zelenina či mléčné výrobky. V průběhu prosince obchodník daruje nad rámec celoroční podpory navíc milion porcí potravin potřebným. Zapojit se můžete i vy.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články