Počasí jako na houpačce: Zázračný kořen z amazonských pralesů — guarana — vás připraví na podzimní střídavé teploty

Oblíbený plod keře zvaný Paulinie nápojná.
Zdroj: Wikipedia
Guaranu můžete užívat i ve formě prášku.Zralá guarana připravená ke sklizni.Oblíbený plod keře zvaný Paulinie nápojná.Tablety guarany jsou oblíbeným doplňkem stravy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Oblíbený plod keře zvaného Paulinie nápojná zaujal nejen původní obyvatele amazonských pralesů, ale také celou západní civilizaci, která ovšem guaranu polyká v tabletách nebo konzumuje prostřednictvím prášku. A to je škoda. Existují totiž i chutnější a praktičtější varianty, které posílí váš organismus ještě lépe.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 10. 2018 13:34

Tento keřík s magickým názvem Paulinie nápojná je středního vzrůstu a pochází z čeledi mýdelníkovitých. Popínavý keř může v dobrých podmínkách dorůst délky až 10 metrů. Původem je z Venezuely a severní Brazílie, ale pro svou oblíbenost se postupně rozšířil i do dalších oblastí. Kvete drobnými bílými nebo nažloutlými květy, tvořícími hrozny. Červené tobolkovité plody obsahují vždy jedno velké černé semeno. Když plody dozrávají, pukají a černé semeno vylézá z dužnaté slupky, díky čemuž pak plody připomínají oči.

Semena, známá jako guarana či guaraná, hrají důležitou roli v kulturách brazilských kmenů Tupi a Guaraní. Tyto kmeny totiž věří, že rostlina má magické schopnosti, léčí střevní problémy a působí jako prostředek nabytí síly. Už po generace si vyprávějí báji o „božském dítěti“, které bylo zabito hadem a jehož oči daly vzniknout této rostlině. A právě síla a energie, které plody guarany člověku dodávají, jsou darem „božského dítěte“ lidem.

V amazonských pralesích užívali příslušníci domorodých kmenů guaranu smíchanou s horkou vodou či mlékem k získání potřebné energie. Jeden šálek takto připraveného nápoje je dokázal zasytit na celý den, proto ho dnes v západní kultuře často využíváme pro podporu hubnutí.

Guarana je u nás k dostání v lékárnách, a to především ve formě tablet. Použít můžete ale také prášek z guarany, ze kterého si můžete připravit teplé i studené nápoje nebo jej využít při přípravě rychlé snídaně.

Obecně se doporučuje jídla či nápoje s guaranou užívat spíše v dopoledních hodinách. Velmi oblíbený je punč nebo čaj z guarany, rychlejší variantou je rozmíchání prášku ve vodě, džusu či ovocné šťávě, ale můžete ji také posnídat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články