Problematická pleť: Proč je akné horší v zimě a jak s ním bojovat?

Pupínky nikdy nemačkejte, hrozí vám infekce
Zdroj: Pinterest
Projevy akné dokáží pěkně potrápitNa hnisající pupínky pozorPleť je důležité vždy důkladně vyčistit.Pokud akné dojde až do takového stádia, vyhledejte pomoc dermatologa+ 1 fotka+ 2 fotky

Možná jste si všimli toho, že i akné je v různých obdobích roku jinak agresivní. V létě se vždy na přechodnou dobu zlepší a v zimě naopak zhorší. Je to tím, že sluníčko pleť vysušuje, a tím příznivě působí na akné. V zimě se naopak z nedostatku tepla, slunečních paprsků a z mnoha jiných důvodů, kterým někdy sami nevědomky pomáháme, může zhoršit.

Petra Járková
Petra Járková 19. 02. 2019 08:00

„Léto a doba dovolených jsou spojeny s pestrým jídelníčkem plným ovoce a zeleniny, úbytkem stresu, který mají na pleť mají podstatný vliv. Naopak v zimě se pokožka více mastí vlivem snížené teploty, póry se více zanášejí a ucpávají,“ vysvětluje MUDr. Helena Aksamitová. „Akné se nejčastěji u dospělých objevuje na místech s vyšším počtem mazových žláz, tj. na obličeji, dekoltu a zádech. Dále se vyskytuje v místech vlasových folikulů, tedy ve kštici, u mužů na obličeji ve vousech.“

Jak akné v zimě předcházet?

Chladný vzduch pokožku lépe prokrvuje a zlepšuje její výživu. Ideální bude, když se vystavíte ráno chladnému vzduchu v okně. Stačí pár vteřin, maximálně minuta, a uvidíte, jaký zázrak to s pokožkou udělá.

Zimní saunování

Saunováním se sice rozšiřují kožní póry a prokrvuje pokožka, ale pobyt v sauně a jeho vliv na pokožku je velmi individuální. Rozhodně ale nemá léčebný efekt na zánětlivé projevy, rozšířené póry mohou být i náchylnější k zanesení nečistot. Rozhodně se ale sauně vyhněte ve chvíli, kdy jsou pupínky zanícené nebo mokvají. V sauně dbejte také na extrémní čistotu a nikdy nezapomeňte utírat části těla, kde se vyskytuje akné, zvláštním ručníkem. To platí nejen pro saunu, ale i pro běžnou hygienu.

Jak se zimního akné zbavit?

Důležité je pleť vždy důkladně vyčistit vhodným odličovacím mlékem či mycím gelem. Vhodná kosmetika na aknózní pleť může zmírnit počínající zánětlivé projevy. Pakliže je ale akné už v těžší fázi a má tendencí k jizvení, je vhodné navštívit dermatologa, který nasadí léčbu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články