Vánoční přípitek: Vyberte vhodná vína a sekty k vánočnímu menu

Téměř každá rodina si u večeře 24. prosince připije
Zdroj: Shutterstock
Bublinkami nemůžete nic zkazitBílé víno a sekt patří mezi nejčastější alkohol, který o Vánocích pijemeSekt působí noblesněji, proto ho volí většina lidíTéměř každá rodina si u večeře 24. prosince připije+ 1 fotka+ 2 fotky

Vánoce už na nás pokukují ze všech výloh a všichni se těšíme na rodinné oslavy. Ty s sebou přináší spoustu jídla, pití a novoročních předsevzetí o hubnutí. Stejně ale neodoláte babiččině vánočce, vinné klobáse s bramborovou kaší nebo rybě, kterou strýček vlastnoručně chytil.

Redaktor
Redaktor 13. 12. 2018 09:49

Při vánočních oslavách se nevyhnete přípitku na zdraví, štěstí a lásku. Co je vhodné nabídnout k pití? 

Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut.

Ke klasické rybí polévce jsou vhodná vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.

Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty, které sváteční tabuli dodají punc noblesy.

K rybí polévce se doporučují spíše sušší šumivá vína kategorie extra brut. Ke smaženému kaprovi si dejte klidně Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat.

Šumivá vína se skvěle hodí i k dezertům, je ale nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují. Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec. U vín volte ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.

Poslední a neméně náročná událost spojená s dobrým jídlem a kvalitním pitím přichází s oslavou Nového roku. Stoly praskají pod nánosy jednohubek a v některých domácnostech se ještě dodržuje tradice ovaru s křenem. Tradiční je samozřejmě také novoroční přípitek, který v sobě nese poslání, aby rok následující byl ještě lepší než ten předchozí.

Začněte nový rok s klasickým Bohemia Sekt brut nebo Bohemia Sekt Chardonnay a užívejte si lahodnou chuť bublinek v dobré společnosti. Nechcete přijít o přípitek, ale nemůžete pít alkohol, protože řídíte nebo jste budoucí maminka? Pro vás má Bohemia Sekt nealkoholickou variantu, která vám bude určitě chutnat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články