Nevyhazujte pecky z avokáda! Podívejte se, co z nich dělá irská umělkyně

Nevyhazujte pecky z avokáda! Podívejte se, co z nich dělá irská umělkyně
Zdroj: Instagram.com/avocadostonefaces
Avokádo je pozoruhodné ovoce. Polovinu ovoce ale ku škodě zabírá pecka. Pro irskou umělkyni Jan Campbell má však nevyčíslitelnou hodnotu.To, co mladá Irka Jan Campbell vyřezává z avokádových pecek, rozněžní i největšího „tvrďáka“. Totiž obličeje připomínající lesní skřítky.Podobně jako my ostatní zprvu avokádové pecky bezmyšlenkovitě vyhazovala. Až jednou (psal se rok 2014) vyloupla ze zelené dužiny něco, co změnilo její život.Zastyděla by se, kdyby pecku, něco tak jedinečného, vyhodila na kompost. Rozhodla se ji ponechat, dokud nezjistí, jak s ní naložit.+ 11 fotek+ 12 fotek

Avokádo je pozoruhodné ovoce. Se svou hrbolatou tmavou slupkou nevypadá na pohled vůbec vábně. Chlubí se jedinečnou máslovitou konzistencí. Posiluje naše srdce, mozek i oči, brojí proti rakovině a mimo jiné zkrášluje. Polovinu ovoce ale ku škodě zabírá pecka. Pro umělkyni Jan Campbell má však nevyčíslitelnou hodnotu.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 11. 2019 08:30

Příroda je zřejmě nejsilnějším inspiračním zdrojem umělkyně žijící v County May v západním Irsku. To, co mladá Irka Jan Campbell vyřezává z avokádových pecek, rozněžní i největšího tvrďáka. Dělá totiž obličeje připomínající lesní skřítky.

Instagram.com/avocadostonefaces

Příroda a komunikace

„Nejšťastnější jsem v přírodě, když prozkoumávám lesy, mokřady a pláže. Vroucně miluji vyřezávání a cítím, že je to nezbytný způsob mojí komunikace,“ píše o sobě na svých stránkách Avocado Stone Faces.

Avokádová pecka se stala jejím uměleckým prostorem víceméně náhodou. Podobně jako my ostatní zprvu avokádové pecky bezmyšlenkovitě vyhazovala. Až jednou (psal se rok 2014) vyloupla ze zelené dužiny něco, co změnilo její život.

Instagram.com/avocadostonefaces

Na kompost je pecek škoda

„Připravovala jsem si oběd a otevřela perfektně zralé avokádo za odměnu. Výjimečně krásná pecka, kterou jsem objevila uvnitř avokáda, mě okamžitě zasáhla.“

Zastyděla by se, kdyby něco tak jedinečného vyhodila na kompost. Rozhodla se si pecku ponechat, dokud nezjistí, jak s ní naložit.

Nějakou dobu ji nosila v kapse svého pršipláště. Když jednoho dne jádro vyndala, uviděla škrábance, zřejmě od klíčů... Odhalily nádherný oranžový pigment. A ona uzřela potenciál.

Bůžci, houby, obličeje...

Tak začíná příběh pohádkových dřevěných figurek, které si podmaní nejednu duši. Jan Campbell se inspiruje knižními postavami, bůžky, přírodními motivy (kromě obličejů vyřezává pecky do tvaru hub), mytologickými postavami i rodnou irskou zemí.

„Cítím se propojená s původními obyvateli země, když se věnuji této umělecké formě. Naučila jsem se vyřezávat skrze instinkt, intuici a experimentování a neprošla jsem žádnou formální výukou v této oblasti umění.“

Pro úspěch založila e-shop, kde svá díla nabízí v různých provedeních od čistě přírodních figurek po ty potřené bronzem nebo v podobě amuletů. A má i vlastní instagramové stránky, na nichž své výtvory také prezentuje.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE DO KOUZELNÉ ZEMĚ LESNÍCH SKŘÍTKŮ A ŽEN:

Zdroj: Konbini/Avocado Stone Faces

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články