Za zdravější mlsání. Podle čeho vybrat kvalitní zmrzlinu?

Za zdravější mlsání. Podle čeho vybrat kvalitní zmrzlinu?
Zdroj: Shutterstock

Léto je za dveřmi, a to znamená jediné. Zmrzlinová sezóna je oficiálně zahájena. Pokud i vy v horkých letních měsících propadáte chuti po sladkém ledovém osvěžení, vězte, že mlsat se dá v rámci možností i zdravě. Stačí jen mít na paměti několik pravidel.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 09. 06. 2023 12:18

Přestože historie zmrzliny sahá až do starověké Číny, do Evropy se dostala v 17. století díky francouzskému králi Karlu II., na jehož dvoře se stala vyhledávanou módní pochoutkou. Zmrzlina tak, jak ji známe dnes, se začala masově vyrábět během 18. a 19. století. Zpočátku byly příchutě jednoduché a závisely na sezónnosti surovin, dnes s rozvojem potravinářství a gastronomie najdete na trhu nejrůznější příchutě a složení. Jak se v široké nabídce zorientovat? A po které zmrzlině sáhnout, chceme-li sladké, ale přitom zdravé osvěžení?

Shutterstock

Jogurt místo smetany

Základní složky tradiční zmrzliny tvoří mléko, smetana, cukr a přírodní složky jako je ovoce, čokoláda nebo ořechy. Díky tomu ale obsahuje zejména hodně tuků a sacharidů a má vysokou energetickou hodnotu. To sice hned neznamená, že bychom ji z našeho jídelníčku měli okamžitě vyřadit, je však dobré sledovat její nutriční hodnoty a velikost snědené porce. Podle odborníků na výživu je proto vhodnější sáhnout po tvarohové či jogurtové zmrzlině. Ta obsahuje méně tuku, cukru a disponuje dostatkem kvalitních bílkovin, které naše tělo v určitém poměru potřebuje a měly by být součástí našeho jídelníčku. 

Všímejte si složení

U zmrzliny sledujte zejména kvalitu tuků, které jsou v ní obsaženy. Stogramová porce smetanové zmrzliny v sobě skrývá přibližně 10–20 gramů tuků, 15-25 gramů sacharidů a přibližně pět gramů bílkovin. Obecně by množství přidaného cukru nemělo přesáhnout hodnotu 20 gramů na 100 gramů výrobku. Důležité je ale všímat si i nasycených tuků, transmastných kyselin, saturovaných mastných kyselin a soli, které by ve výrobcích měly být obsaženy jen v minimálním množství. Obloukem se pak vyhýbejte také umělým sladidlům, barvivům nebo jiným chemickým přísadám, kterou bohužel výrobci často i do zmrzlin kvůli vylepšení chuti a vzhledu přidávají. 

Hollandia

Vsaďte na přírodní ingredience i svěžest

V případě že chcete sáhnout po zdravější verzi zmrzliny nebo nanuku, existuje řešení. Značka Hollandia, která je známá především svou výrobou jogurtů, nyní představila novinku v podobě prémiové Hollandia BIO Jogurtové zmrzky, jejíž základ tvoří bio jogurt, který zmrzlině dodává osvěžující lehkou nakyslost, kterou řada konzumentů v horkých letních měsících uvítá spíše, než hutnost smetanových nanuků obalených v čokoládě. Česká mlékárna na jejich výrobu používá pouze mléko z vlastní farmy. Sama je přitom největším producentem bio mléka v Čechách, takže má nad celým procesem výroby jogurtu perfektní kontrolu. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články