Zdravé pokrmy se špetkou másla – aneb všeho s mírou, i rostlinných olejů

Zdravé pokrmy se špetkou másla – aneb všeho s mírou, i rostlinných olejů
Zdroj: Unsplash

Rostlinné oleje bývají často zmiňovány jako spása lidského cholesterolu, respektive jeho hladiny a s tím souvisejícího zdraví všech našich cév. Nic ale není jen černé nebo bílé, proto je potřeba poznat i druhou, producenty rostlinných olejů málokdy zmiňovanou stránku rostlinných tuků – a tou je volná chemická vazba, která snadno vede k oxidaci.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 27. 05. 2021 08:00

Jenže oxidace je jak známo všechno, jen ne zdraví prospěšná. Všichni víme, že ve stravě jsou důležité právě antioxidanty. Stále častěji se proto dočítáme, že rostlinné oleje jsou nově spojovány se srdečními chorobami, rakovinou, s vysokým krevním tlakem nebo i se špatným psychickým stavem.

Neváhejte proto obohatit svůj jídelníček o jiný než rostlinný tuk – o klasické máslo – ale i zde s rozumem!

Trávení máme oboustranné

Člověk má trávicí systém uzpůsoben tak, aby mohl konzumovat všechny typy stravy. Pro masitou část jídelníčku máme uzpůsoben žaludek, ten je vybaven mimo jiné kyselinou chlorovodíkovou (HCl) přímo určenou k trávení živočišných jídel. Střeva pak máme natolik dlouhá, že si umějí poradit i s jinak těžce stravitelnou potravou rostlinnou, která je plná vlákniny a dalších sacharidů.

Ve výzkumech posledních let se ukazuje, že hlavní příčinou onemocnění srdce či slinivky nejsou živočišné tuky, ale cukr, rafinované sacharidy a průmyslově zpracované potraviny, viz podrobný článek na webu Lidovky.cz. Proto raději chystejme jídlo z opravdových surovin, máslo nevynechávaje.

Nebojme se másla, ale ani to s ním nepřehánějme

Nebojme se zabrousit střídavě na obě strany potravinového spektra, včetně živočišných tuků. Vedle samotného tuku vám totiž máslo či sádlo dodají i další výživné látky, které v rostlinném oleji nikdy nenajdete.

V Billa letáku si tak ve výhodných cenových nabídkách vyhlížejte nejen olej řepkový, olivový, kokosový či slunečnicový, ale jistě si před cestou do obchodu uložte v mobilním nákupním seznamu i máslo nebo sádlo.

Jak už jsme pro vás napsali, při pečení se bez másla neobejdete a sádlo je lék proti neduhům. A kterýže nákupní seznam by se dal využít v mobilu? Možná znáte klasický seznam v Google asistentu nebo v Siri od Apple, ale k mání je i pár nezávislých aplikací, třeba Nákupní seznam, Chytrý nákupní seznam Listonic nebo Bring! – najdete je v Google Play i v App Store.

Co dobrého upéct s máslem?

Máslo je pro pečení přímo skvělé. Jde totiž o proces s kontrolovanou teplotou, při němž se máslo spojí s dalšími látkami, a tak nedojde k jeho přepálení. Pečené pokrmy s máslem mají delikátní až luxusní chuť a vůni - zejména jídla sladká, ale i třeba zapékaná zelenina.

Když se vydáte na dráhu sladkého pečení, zkuste vyměnit běžnou mouku za pohankovou, žitnou, špaldovou, celozrnnou, přidejte trochu mouky amaranthové, která obsahuje kvanta železa. Místo mouky můžete použít mleté ořechy nebo mák. Máslo využijete jak na vymazání formy či plechu, tak třeba i do těsta.

Pexels

Zapékanou zeleninu výhodně spojíte s vajíčkem a mlékem, když přidáte i sýr, bude přímo dokonalá. Máslem opět v tenké vrstvě vymažte zapékací mísu. A co se strávníky, kteří zeleninu odmítají? Zkuste ji rozmixovat a smíchat s moukou, vejcem, solí a máslem do slaného koláče, přidejte prášek do pečiva a těsto rozetřete v tenké vrstvě po velkém plechu. Nazdobit jej pak můžete jako pizzu.

A co třeba pomazánky?

Máslo je skvělým základem pro pomazánky – ovšem nepoužívejte jej samotné, výsledek je pak poměrně hutný, těžký. V tomto momentu přichází na řadu olej, kdy jej do pomazánky postupně zašleháte. Máslo vždy mějte v pokojové teplotě, aby se s olejem a dalšími ingrediencemi dobře spojilo.

Polévku i omáčku máslem vyšperkujete

Ať vaříte polévku nebo omáčku, na konci, až je odstavíte, přidejte trochu másla. Krásně oba pokrmy provoní a dodá jim hladší konzistenci. Jestli chcete vytvořit máslovou už jíšku, sáhněte vždy po másle přepuštěném, tzv. ghí. Je to totiž jediná forma másla vhodná pro smažení a restování, celkově pro úpravu při vysokých a hlavně jen stěží regulovatelných teplotách.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články