Pat ve vztahu? Řešení hledejte v programech ukrytých v nevědomí

Žena
Zdroj: Unsplush.com
Neexistuje jeden univerzální recept na šťastný dlouhodobý vztah nebo spokojené manželství. Přesto se dají najít rysy, které každý vztah dříve nebo později odsoudí k záhubě. Jedním z nich je situace, kdy partneři neřeší problémy společně.Dobrý úmysl nestačí. V praxi právě řešení problémů nezřídka prohlubuje propast mezi partnery. Často vyústí až v hádky a emoční zranění. Jak tomu předejít?Je potřeba vložit do diskuze vstřícnost a mít na paměti, že cílem je najít kompromis.Ať debatu spustí kdokoliv, ke smírnému řešení je třeba převzít část odpovědnosti za problém. Osobní komunikace musí mít smířlivý tón. + 1 fotka+ 2 fotky

Každý vztah prochází různými obdobími. Ne každý den je zalitý sluncem, a tak i sebedokonalejší pár provázejí menší či větší krize. Většina problémů má řešení, které je založeno na kompromisu. Neobejde se bez vstřícnosti z obou stran. Jenže co si počít, když ochota ke společnému řešení zmizela v nenávratnu? Co dělat v patové situaci?

Radka Křivánková
Radka Křivánková 23. 04. 2020 11:00

Nejdříve si připomeňme slova amerického psychiatra Roberta J. Waldingera o tom, že vždy je lepší rozvod než život v konfliktním manželství. Waldinger si plně uvědomuje význam vztahů pro spokojenost v životě, ale vyzdvihuje jejich kvalitu. Pokud má být vztah kvalitní, je potřeba ho z patové situace někam posunout. Návod, jak na to, nabízí například americký psycholog John Gottman.

Hluboko ke kořenům

John Gottman vidí patovou situaci jako známku toho, že nemáme vyřešené zásadní otázky. Bývají skryté hluboko v nevědomí. Mívají původ v dětství, ve výchově a vztahu rodičů. Právě vztah rodičů totiž každé dítě nevědomě přebírá jako vzor.

Patová situace, kdy druhého považujeme za naprosto neschopného sobce, nás nutí vrátit se ke své minulosti a odhalit programy skryté v nevědomí. Tyto často destruktivní vzorce vyplouvají na povrch právě v podobě nejrůznějších konfliktů. Často přitom vůbec nemusí být zjevné, o co jde. Dle psychologa je nápovědou přesvědčení, že vina je výhradně na straně partnera.

Jde o bolestivý a nepříjemný proces, avšak vrátit se zpět do dětství ke vztahu se svými rodiči a vztahu svých rodičů k sobě navzájem, je nezbytné. Může odhalit například patogenní psychologické propojení syna na svoji matku. Přináší možnost stát se dospělým, vědomým člověkem, který přebírá odpovědnost i za vlastní chyby. Na potížích ve vztahu se totiž vždy podílejí určitým dílem oba partneři.

Neslučitelné rozdíly? I s nimi se dá žít

Partneři dřív nebo později ve vztahu dospějí do fáze, kdy objeví jeden na druhém zdánlivě neslučitelné rozdíly. I ty lze však vyřešit kompromisem. I s neslučitelnými rozdíly lze žít v harmonickém vztahu, ale musíme se to naučit. Pokud ne, nastává patová situace.

Jak konkrétně řešit potíže s partnerem? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Gottman, John: Sedm principů spokojeného manželství: Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů. Brno, Jan Melvil Publishing, 2015.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články