Richard (29): Ocitl jsem se v nezáviděníhodné situaci. Buď zklamu mámu, nebo přítelkyni

Richard (29): Ocitl jsem se v nezáviděníhodné situaci. Buď zklamu mámu, nebo přítelkyni
Zdroj: Freepik

Ríša se snaží pomáhat své matce, která postrádá jakoukoliv finanční gramotnost a mnohdy nemá ani na jídlo. To však nechápe jeho přítelkyně, které se nelíbí, jak rychle mizí peníze ze společného rozpočtu.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 25. 11. 2021 08:00

Doma nebydlím už několik let, ale řekl bych, že si jsme s mámou blízcí. Vždy jsem věděl, že neumí hospodařit s penězi. Pracuje, není žádný flákač. Ale stihne vše utratit dřív, než by si něco odložila stranou. Pokud tak přijde jakýkoliv výdaj navíc, třeba Vánoce, nemá kde brát. Kolikrát nevyjde ani s penězi na jídlo nebo poplatky, které musí uhradit. A obrací se na mě. Ani bych nespočítal, kolikrát už jí vypli elektřinu.

Přítelkyni se nelíbilo, že půjčuju mámě peníze

Ze začátku jsem jí samozřejmě vždy půjčil, ačkoliv jsem věděl, že mi to nikdy nevrátí. Zkrátka neměla z čeho. Andree, mojí přítelkyni, se to nelíbilo. "Ríšo, kdybys tam bydlel, tak neřeknu. Ale nemůžeme přece ze společného rozpočtu platit výdaje za někoho jiného. Nemáme na to, ty peníze nám pak chybějí," vyčítala mi.

Měla pravdu. Takových rozhovorů jsme už vedli několik. Jejich výsledek byl však trochu jiný, než si Andy představovala. Prostě jsem jí začal lhát. Raději jsem vzal v práci směnu navíc, abych měl něco stranou, protože jsem věděl, že máma bude jednou potřebovat.

Nechci volit mezi mámou a partnerkou

Vím, že Andy není lakomá a že vždy mojí mámě pomůže, pokud to jde. Ale my nejsme žádní boháči, měsíčně skoro nic neušetříme a spíše sníme o tom, co jednou budeme mít. Ale jak tohle mám vyřešit? Copak se můžu vykašlat na vlastní mámu?

Nedávno Andrea viděla, že si s mámou píšu a že mě zase žádá o peníze. "Ríšo, bylo by to jen 1 500 Kč. Do příštího týdne," psala. Ale u mojí mámy není žádný příští týden. Nikdy už ty peníze neuvidím. "No, jak chceš." pokrčila Andy rameny. Od té doby se mnou nemluví. Ale copak můžu v takové situaci někoho upřednostnit?

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články