Omáčky, které v zimě zahřejí: Křenovka má říz, nejlepší je s vařeným uzeným masem

V zimě a chladných dnech přijdou vhod nejen poctivé vývary, ale také omáčky, které dovedou zahřát. Mezi ně patří i klasická křenová omáčka. S vařeným uzeným masem a knedlíkem to nebude mít chybu.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 01. 2024 14:00

Křen má vysoký obsah vitamínu C, což z něj hlavně v zimě dělá skvělý doplněk stravy. Pokud vám vadí ostrá chuť křenu, můžete si jej nastrouhat s jablky nebo smíchat s medem. Pomáhá také s nemocemi dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání.

Recept na křenovou omáčku

Tato česká klasika se nevaří tak často, jak by si zasloužila. A to je škoda, protože smetanová omáčka s čerstvým křenem je prostě báječná. Na tento recept budete potřebovat:

  • 2 lžíce strouhaného křenu (nebo Krenex)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • ocet
  • cukr

Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen, nebo Krenex.

Křenovou smetanovou omáčku podáváme s knedlíkem a vařeným uzeným masem.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Křenová omáčka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články