Buřtguláš: Klasický bramborový guláš s uzeninou skvěle zjemní smetana

Bramborový guláš alias buřtguláš je rychlý a vydatný recept, který se neztratí v žádné kuchyni. Spolehlivě zasytí a uspokojí také mlsnější jazýčky. Za zmínku stojí i krémová verze, která vás okouzlí svou jemnou chutí.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 06. 2023 17:00

Existuje jeden trik, který pozvedne buřtguláš na úplně jinou úroveň. Když budete o víkendu grilovat buřty, připravte si jich víc. A ty, které nesníte, pak použijte do buřtguláše. Uvidíte, jak skvělou chuť dají celému pokrmu.

Jak připravit nejlepší buřtguláš

Jde o jídlo, které si patrně každý připravuje podle svého receptu. Když zkusíte ten náš, rozhodně to nebude špatná volba. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g uzeniny (větší klobáska, točený salám, párky, buřty)
  • 6 větších brambor
  • 2 střední cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • sladká mletá paprika
  • pálivá mletá paprika
  • majoránka
  • 250 ml smetany na vaření
  • hladká mouka

Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme a opepříme. Uzeninu necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.

Mezitím dáme si dáme vařit vodu a utřeme česnek se solí. Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme nakrájené brambory a česnek a zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku a pomalu ji přiléváme do guláše na zahuštění. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Guláš dochutíme podle vlastní chuti. Pro tmavší barvu můžeme ještě přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. K buřtguláši se hodí čerstvý chléb.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články