Salát z červené řepy: Křen pročistí dýchací cesty, pomáhá i při chřipce a zápalu plic

Jednoduchý a rychlý salát z červené řepy a křenu je výborný na svačinu nebo večeři. Navíc představuje vydatnou porci vitamínu C a sirných silic, které čistí dýchací cesty.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 09. 2022 17:00

Pokud budete tento salát připravovat pro děti, zvažte, jestli je vhodné použít i křen. Jeho palčivá chuť jim nemusí sednout. Jinak se křenu rozhodně nevyhýbejte, zejména teď určitě oceníte jeho účinky.

Křen pomáhá na dýchací cesty

Široké využití má v kuchyni, kde se používá do omáček i jako příloha k různým pokrmům. Strouhaný kořen křenu pomáhá při chřipce, zápalu plic, ale také na zanícené klouby. Křen obsahuje sirné silice, což jsou látky, které rozhodně pocítíte při jeho strouhání. Dráždí sice oči a nos, ale zároveň čistí dýchací cesty. Podle webu iReceptar díky tomu křen ulevuje při zahlenění a potlačuje množení bakterií a virů. V křenu najdeme i vitamin C a kyselinu listovou a malé množství zinku, vápníku nebo železa.

Pozor jen na množství křenu, doporučuje se maximálně lžička nastrouhaného kořene denně. Při nadměrné konzumaci může podráždit žaludek a ledviny.

Červená řepa je plná vitamínů a kyseliny listové

Za křenem nezaostává ani červená řepa, která má spoustu zdraví prospěšných účinků. Pomáhá snížit krevní tlak a posiluje nervový systém. Je také vydatným zdrojem železa, vitamínů C a B a kyseliny listové, která přijde vhod nastávajícím maminkám.

Vláknina obsažená v červené řepě podpoří trávení a díky tomu, plus faktu, že obsahuje spoustu vody a málo kalorií, je tato kořenová zelenina vhodná také na hubnutí.

Salát z červené řepy s křenem

Křen a řepa se společně hodí také do salátu, zkuste si jej připravit třeba v kombinaci s mrkví. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 červená řepa
  • 2 mrkve
  • šťáva z 1/2 citrónu a ocet
  • moučkový cukr a sůl
  • kousek křenu (co kdo snese)

Řepu nastrouháme nahrubo a promícháme ji s citrónovou šťávou. Přidáme mrkev, kterou jsme si rovněž nastrouhali nahrubo. A k tomu pro změnu jemně nastrouhaný křen. S tím ale opatrně, jen podle toho, kolik snesete. Nebo podle toho, jestli jej budete servírovat i dětem. V tom případě se lze obejít bez křenu.

Pak si ve 250 ml vody rozpustíme 2 lžičky moučkového cukru, 1-2 lžičky soli a 1 lžíci octa. Promícháme se zeleninou a dáme vychladit. Salát z červené řepy je nejlepší, když si trochu odpočine v lednici. Lze do něj nastrouhat také jablko a někdo třeba nedává vodu, neboť řepa a mrkev po dochucení pustí vlastní šťávu.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Křen

Toprecepty.cz: Salát z červené řepy s křenem

Ireceptar.cz: Křen: zázrak v boji proti nemocem. Jak s ním správně nakládat?

Zdroj fotografie: se souhlasem Toprecepty 

Související články

Další články