Řecko v kuchyni: Kuře na citronech podle blogerky Kateřiny Panoy

Recept: Kuře na citronech na řecký způsob
Zdroj: Pixabay

Blogerka Kateřina Panoy prozradila webu Lifee.cz, jaká tajemství ukrývá řecká kuchyně, kterou Češi na svých dovolených tak často vyhledávají. Ona sama si v Řecku oblíbila jemné kuře na citronech a o recept na tuto delikatesu se s námi neváhala podělit.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 06. 2022 12:00

Řecká kuchyně je podle blogerky Kateřiny Panoy, letošní vítězky prestižní ceny Magnesia Litera, plná čerstvé zeleniny, jehněčího masa, skvělého jogurtu a kozích sýrů. Řecké recepty jsou většinou jednoduché a i když se v různých letoviscích prodávají sáčky s řeckým kořením, bývá to většinou lákadlo pro turisty, uzpůsobené jejich chutím.

Řecká kuchyně si přitom vystačí se solí, pepřem, česnekem, bobkovým listem, tymiánem a oregánem. Do většiny pokrmů z mletého masa se navíc používá skořice, což mnoha českým kuchařkám zvedá obočí, ale věřte, že je to skvělá kombinace," prozradila nám v rozhovoru Kateřina Panoy. U nás doma se vaří směs řecké i české kuchyně. Mám ráda kuchyni orientální, hodně pikantní, ale takové pokrmy vařím jen v zimě. V létě jsou moc těžké a ostré."

Kateřina proto webu Lifee.cz doporučila jednoduchý letní recept, který se dělá ve velkém množství řeckých rodin. Je to kuře na citronech.

Budete potřebovat:

Kuře, brambory, cibuli, citrony, olivový olej, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.

Postup:

Do pekáče vhodné velikosti dáte naporcované kuře, které osolíte a opepříte. Přidáte k němu na čtvrtky nakrájené brambory a cibule a k tomu plátky ze dvou citronů. Štědře pokapete olivovým olejem, kterým Řekové opravdu nešetří, přidáte citronovou šťávu ze dvou citronů (kyselost se trochu vypeče, ale ty řecké citrony bývají všeobecně sladší) a přihodíte hrst rozmarýnu a tymiánu. Přikryté pečete do změknutí masa, a nakonec dáte ještě na pár minut pod gril, aby se udělala zlatavá kůrka.

Jako příloha nesmí chybět bílý řecký chléb a tradiční salát tzatziki. Jak na něj?

Hustý řecký hustý jogurt smícháme s nastrouhanou okurkou včetně omyté slupky, přidáme sůl, pepř, česnek a olivový olej podle chuti. Tradiční salát tzatziki je na světě. Někdo přidává i kopr a na ozdobení olivy, ale to už je na preferencích jednotlivých strávníků.

Nezbývá než popřát dobrou chuť ( καλή όρεξη - kali orexi)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články