Strach z létání: Co se s naším tělem děje, když pijeme alkohol před letem a během něj

Ideální je sedět nad křídlem, kde jsou pohyby letadla cítit nejméně.
Zdroj: Pixabay
Západ slunce je z letadla nejkrásnější.Řešit svůj strach z létání pitím alkoholu před letem nebo během něj není ideální.Pokud máte strach z létání, volte denní lety.Ideální je sedět nad křídlem, kde jsou pohyby letadla cítit nejméně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Máte v plánu s příchodem sychravého počasí pláchnout do exotiky a už teď se děsíte okamžiku, kdy budete muset nastoupit na palubu letadla? Nejste v tom sami! Aviofobií trpí miliony lidí po celém světě. Jak ale s tímto strachem pracovat, aby pro nás let byl co možná nejpříjemnější? Pomůže nám panák na kuráž?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 09. 2018 12:00

Fobie z létání je jedna z nejčastějších úzkostných poruch, protože obsahuje hned několik druhů nejzákladnějších lidských strachů – z výšek, z pohybu nad vodou a ze tmy (v případě nočních letů).

Přestože většina cestujících ví, že pravděpodobnost úmrtí při létání je mnohonásobně nižší než při jízdě autem, nedokážou své obavy racionálně ovládnout. Na řadu pak přicházejí osvědčené techniky.

Myslete na svůj strach už při rezervaci letenek a snažte se najít přímý let, přestup by pro vás mohl být zbytečně stresující. Stejně tak se vyhněte nočním letům, výhled z okénka je příjemnější než černá obloha.

Pokud máte možnost volby sedadla, upřednostněte to nad křídlem nebo u nouzových východů. Nad křídlem jsou totiž pohyby letadla znatelné nejméně a přes křídlo nebývá vidět na zem. U nouzových dveří máte zase více místa na nohy a cítíte se tak pohodlněji.

Někteří lidé si na kuráž před odletem dávají panáka, to ale není zrovna ideálním řešením. To váš strach umírní jen na krátkou dobu a vy se mu stejně tím pádem v průběhu letu nevyhnete. Raději zkuste navštívit nějakou terapii, kde vás na let důkladně připraví.

Alkohol nedoporučují ani prodejci letenek. Ve větší výšce totiž působí silněji než na zemi a to může vést k nepřirozeným reakcím, jako je agresivita, deprese nebo skutečná panika. Cestující proto udělají lépe, když místo sklenky alkoholu sáhnou po žvýkačkách či bonbonech, které stavy úzkosti zmírňují.

Dle odborníků se nemusíte bát ani turbulencí. Jsou pro letadlo přirozeným prostředím. Jediné, co vás u nich může potkat, je to, že pokud se nepřipoutáte, bouchnete se do hlavy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články