Bílá košile: Nepostradatelný kousek v šatníku každé ženy má překvapivě skandální historii

Bílé košile Pieces, Karl Lagerfeld a Trendyol
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Bílá košile ozvláštněná černými detaily na manžetách a knoflíky. Dokonalamoda.cz, 792 KčZkrácená verze bílé košile s výrazným logem jako součástí lemu. Karl Lagerfeld, Aboutyou.cz, 4999 KčBílá košile může mít i krémový odstín, který je pro teplý typ pleti lichotivější. H&M, 699 KčBílá košile se zajímavým detailem - stahovacím tunýlkem na bocích.  Marc O'Polo, 2390 Kč+ 5 fotek+ 6 fotek

Bílá košile je prázdné plátno, do kterého může každý otisknout svůj přístup k módě a styl. Je klíčovým prvkem ženského i mužského šatníku, a přestože je to kus užitkový a základní, je mnohem víc než to.

Radka Franc
Radka Franc 02. 11. 2022 08:00

Bílá košile skýtá spoustu možností stylingu, zapnutá nebo rozepnutá, vypasovaná nebo oversized, tradičně se však skládá ze dvou předních panelů, légy s knoflíky, jednodílných zad, límečku a dvou jednodílných rukávů s manžetami. Všudypřítomná zástupkyně elegance v pracovním prostředí i decentní oděv pro společenský večer.

Skandální kus, který si rychle získal masovou oblibu

V podobě, jakou známe, existuje bílá košile už téměř 150 let. Poprvé se v centru dění ocitla ve chvíli, kdy se Marie Antoinetta objevila na portrétu z roku 1873 v nařaseném bavlněném županu. To ve své době vyvolalo slušný skandál. Vzdouvající se bílé košilové, nebo spíš halenkové šaty s minimem šperků ve velmi uvolněném celku, to bylo něco nevídaného.

Mariina odvážná volba nosit před staletími bavlněnou halenku namísto hedvábné, jak bylo u šlechty zvykem, rozhodně přispěla k tomu, že se bavlnářský průmysl proměnil, výroba se zlevnila a bílá košile je dnes tak dominantním kouskem našich šatníků. Zejména od 20. let minulého století, do kdy byla bílá košile znakem bohatství v tom smyslu, že bílou nosili především muži nenucení fyzicky pracovat.

Bílá košile pronikla do ženských šatníků

Za zbouráním třídních i genderových hranic opět hledejme ženu – známou francouzskou návrhářku Coco Chanel, díky které se bílá košile přenesla i do dámských šatníků. Ve 40. letech ji zpropagovaly hollywoodské hvězdy, jako Marlen Ditrich nebo Ava Gardner, a později také Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Diane Keaton či Uma Thurman.

Bílá košile se stala esenciálním prvkem i mimo filmové plátno a přehlídková mola. Je základním stavebním kamenem šatníku hvězd, veřejně činných osob i každé ženy, která ví, že jde o nepostradatelný kousek, jež nikdy nevyjde z módy a nikdy neomrzí.

S čím nosit bílou košili? Téměř s čímkoliv!

Kombinovat ji lze s obyčejnými džínami, koženou i jinou sukní, smokingem. V oversize verzi ji lze nosit jen tak, prostě jako šaty se střevíčky. Vzpomeňte si na Carrie ze Sexu ve městě, jak odchází jen v bílé košili Pana Božského stažené opaskem od Hermès . Žádná ulička hanby, ale čirá svůdnost!

Bílá košile se hodí pro každou příležitost a ve správném střihu a velikosti prostě sluší všem. Z látek jednoznačně volte kvalitní bavlnu, která je příjemná, nechá vyniknout strukturu střihu a snadno se udržuje.

V naší fotogalerii se můžete podívat na aktuální nabídku bílých košil, které jsou trendy i nadčasové a některá z nich by vám určitě neměla chybět.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články