Syndrom Marie Antoinetty: Opravdu mohou kvůli stresu přes noc zbělet vlasy?

Syndrom Marie Antoinetty: Opravdu mohou kvůli stresu přes noc zbělet vlasy?
Zdroj: Wikimedia Commons/Kinney Brothers Tobacco Company, Public domain

Syndrom Marie Antoinetty nebo též Canities subita. Takto se označuje předčasné zešedivění či zbělení vlasů způsobené abnormálním nervovým vypětím. Je to skutečně možné? Vědci se dodnes přou o to, zda jde o medicínský jev, či jsou na vině geny.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 01. 2022 11:00

V den své popravy zjistil jeden muž, že mu přes noc zcela zbělely vlasy. Totéž se stalo i vojákovi, který přežil vskutku brutální bitvu. Existují desítky podobných případů a některé z nich viděli lékaři i na vlastní oči. Přesto vědecká obec o Canities subita dodnes pochybuje.

Bílé vlasy Marie Antoinetty

V červnu roku 1791 měla francouzská královská rodina horkou půdu pod nohama. Revoluce byla v plném proudu. Nezbývalo nic jiného, než z Paříže uprchnout. Marie Antoinetta však stále doufala, že by mohla situaci zvrátit ve svůj prospěch. Přinutila Ludvíka XVI., aby se vydali na území ovládané jejím bratrem, císařem Josefem II. Ten měl totiž armádu deseti tisíc loajálních vojáků, jenž by mohli revoluci rozdrtit.

Plán Marie Antoinetty se však záhy proměnil v katastrofu. V přestrojení za guvernantku a komorníka opustili hlavní město a doufali, že se pod rouškou noci dostanou ke spojencům. To se však doneslo francouzské národní gardě, která po nich začala ihned pátrat. Past sklapla ve městě Varennes, kde krále Ludvíka XVI. poznal tamější poštmistr.

Oba uprchlíci věděli, co je čeká - poprava. Neúspěšný pokus o útěk a noc plná vypětí, to všechno zanechalo v panovnici hluboké šrámy. Její rysy se příliš nezměnily,” vypověděla později Henriette Campan, dvorní dáma Marie Antoinetty. „Když si ale sundala čepec, měla zcela bílé vlasy.”

Canities subita v historii

Předčasná ztráta pigmentu ale nepostihovala pouze ženy. Staletí před francouzskou revolucí zbělely přes noc vlasy humanistovi a právníkovi Thomasi Moreovi. Nemohl se smířit s tím, že král Jindřich VIII. se rozvedl a rozhodl se vystoupit z katolické církve. Kvůli tomu odmítl panovníkovi přísahat věrnost. Raději zvolil vězení a trest smrti.

A právě během noci před popravou v roce 1535 zbělely Mooreovi vlasy. Pořádné nervy zažila během posledního dne svého života i skotská královna Marie StuartovnaNejstarší případ tohoto podivného syndromu ale sahá dva tisíce let do minulosti. Dle Talmudu se to přihodilo jednomu náctiletému studentovi, jenž byl přesvědčen o tom, že kvůli svému mladému věku neuspěje.

Záhada syndromu Marie Antoinetty

Dle Desmonda Tobina, profesora dermatologických věd na univerzitě v Dublinu, je syndrom Marie Antoinetty nesmysl. Ve vlasech totiž nejsou žádné živé buňky. Psychosociální stres prý nemůže ovlivnit vlasové vlákno, které se již vytvořilo. Změnit může pouze to, jenž se teprve tvoří.

Jak tedy mohly královně vlasy zbělet? Jedna z teorií hovoří o tom, že si Marie Antoinetta před odjezdem vlasy obarvila. Pak je tady také možnost, že lidé s tímto syndromem trpěli takzvanou alopecií areata, což je třetí a nejčastější příčina vypadávaní vlasů. Nejprve se přichází o vlasy s pigmentací. Je možné, že jim na hlavě zůstaly jen ty šedivé či bílé. Studie z roku 2020 zase prokázala, že laboratorní myši vystavené stresu přišly o buňky, které produkovaly pigment. Jejich srst zbělela. Dle lékařů lze zešedivět během noci jen ve velmi extrémních případech. Zda za to může výhradně stres, ale není možné určit.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Canities subita, Alopecia areata

Allthatsinteresting.com: Can Marie Antoinette Syndrome Really Turn Your Hair White From Fright? 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články