Kůže a její eko alternativy: Oblečení, boty a kabelky se vyrábějí už i z ryb, ananasu či jablka

uvodni
Zdroj: Freepik
Tenisky se zajímavou strukturou jsou vyrobené z ananasové kůže. Hugo Boss, 348 dolarůNádherná módní minikabelka z jablečné alternativy kůže svou barvou jablka také připomíná. Ashoka.com, 170 eurDalší kousek z tzv. korkové kůže je batoh, který získáte na Mahileather.com za 3886 KčTenisky vyrobené z rybí kůže vypadají celkově velmi přírodně. Skvělý dárek pro vegany. Woden.com, 139 eur+ 3 fotky+ 4 fotky

Zatímco syntetickou veganskou kůži nejspíš znáte, protože nejde o nic jiného než koženku, možná jste nevěděli, že existují i její přírodní alternativy. Nově se využívá například kůže, která šetří životy savců a vzniká za ryze ekologických podmínek.

Radka Franc
Radka Franc 04. 11. 2022 08:00

Ekologie a udržitelnost se teď v módě skloňují víc než kdy dřív. Jde o ekologické procesy vzniku látek i odbouratelnost, když oblečení doslouží. A v neposlední řadě o životy zvířat… 

Odpovědí na velkou poptávku může být rybí kůže

Novou alternativou, která sice není veganská, ale snižuje poptávku po kvalitní zvířecí kůži, je tzv. fish leather. Tato kůže se ekologicky vyrábí z rybích kůží vyřazených z mořského průmyslu. Jako vedlejší přírodní produkt jsou rybí kůže přepracovány na luxusní kůži v koželužně na Islandu, kde se k výrobě využívá obnovitelná vodní a geotermální energie.

Společnost s názvem Atlantic Leather, která sídlí v malebném městečku Sauðárkrókur, touto kůží zásobuje i světové značky, jako John Galliano, Prada, Christian Dior, Louis Vuitton a Salvatore Ferragamo. Rybí kůže je pevnější než běžná zvířecí díky zkříženě vedeným vláknům. Například tradiční hovězí kůže má vlákna, která vedou pouze jedním směrem.

Netradiční alternativy kůže pro vegany

Existují však i čistě veganské kůže. Například tzv. ananasová kůže je šetrná k životnímu prostředí, protože využívá pouze listy z ananasu. Při výrobě této látky se nepoužívá žádná další půda, voda, hnojiva ani pesticidy. To, co je běžně považováno za odpadní produkt, se přemění na hodnotný materiál. Ananasovou kůži používají i značky jako Hugo Boss či H&M především pro výrobu bot a kabelek.

V italském Bolzanu zase vznikla tzv. jablečná kůže, známá jako AppleSkin, materiál vyrobený na biologické bázi z jablečných zbytků a slupek. Odpad z jablka se rozmělní na prášek, smíchá s polyuretanem a poté se nanese na bavlněné a polyesterové plátno. Vzniklá „jablečná kůže“ je měkká a přitom odolná, využívá se třeba k výrobě malých módních doplňků, jako jsou kabelky a peněženky.

Nejekologičtější alternativa kůže se vyrábí z korku

Korková kůže se vyrábí z kůry korkových dubů. Sklizeň se provádí jednou za devět let, neškodí stromu, ale naopak stimuluje jeho regenerace a prodlužuje mu životnost. Korek se ze stromu vyřeže, pak se šest měsíců suší, vaří ve vodě, zplošťuje a lisuje do plátů. Na korkovou desku je poté nalisován textilní podklad, který je spojen suberinem, což je přirozeně se vyskytující lepidlo přítomné v korku. Výsledkem je pružná, měkká a zároveň pevná veganská kůže, která je nejšetrnější k životnímu prostředí.

Přestože jsou zatím tyto alternativní „kožené“ produkty v začátcích, srdce každého ekologa musí zaplesat a do budoucna dávají naději velkým savcům i životnímu prostředí. V naší fotogalerii se můžete podívat na úžasné kousky, které se z této ekologické kůže už dají pořídit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články