Měsíční čočky na dovolenou nepatří, upozorňuje optometristka Kristýna Štěbetáková. A pozor na ně při klimatizaci

Měsíční čočky na dovolenou nepatří, upozorňuje optometristka Kristýna Štěbetáková. A pozor na ně při klimatizaci
Zdroj: Se souhlasem Alensa

Optometristka Kristýna Štěbetáková v rozhovoru radí čtenářům Lifee.cz, jak pěstovat o zrak a oční čočky během náročného období letních dovolených u moře, rybníku nebo u chlorovaného bazénu. Varuje, že očí čočky bychom měli z finančních důvodů k moři vozit pouze v jejich jednodenním provedení. Zároveň nedoporučuje, aby sluneční brýle nosily malé děti, protože si tak mohou lehce vypěstovat citlivost na slunce.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 19. 06. 2023 12:00

Optometristka Kristýna Štěbetáková především doporučuje důslednou hygienu, pokud s kontaktními čočkami vyrazíte na letní dovolenou k rybníku nebo do zahraničí k moři. "Čočky by se správně neměly nosit do vody. Pokud to uděláme, riskujeme, že se v nich usadí bakterie. Bakterie jako taková nevadí čočkám, ale vadí oku," varuje odbornice na zdraví očí. Na dovolenou k moři také doporučuje pořídit jednodenní čočky, ne ty, které vydrží po celý měsíc - i kvůli tomu, že jsou dražší a ztrácejí se. "Jednodenní čočky by se měly po koupání vyndat a vyhodit. Ani ne kvůli prachu, protože máme přirozenou ochranu řasy, ale kvůli té bakterii," dodává odbornice ze společnosi Alensa.

Jak se o oči starat, když je léto a ostré sluníčko?

Za mě jsou to určitě sluneční brýle, ale klidně i klobouk nebo kšiltovka, abychom nekoukali do ostrého světla. Kapky ani čočky moc nepomáhají, nejdůležitější jsou brýle. Upozornila bych ale rodiče dětí, že když jim koupí sluneční brýle moc brzy, tak se jejich oči dále nevyvíjí. Slunečními brýlemi můžeme dítěti způsobit to, že oči budou citlivější na světlo a v dospělosti zjistí, že potřebuje sluneční samozabarvovací brýle, protože mu vadí hodně ostré světlo. Může to být samozřejmě způsobené i geneticky.

Jak mají tedy letní sezonu řešit rodiče malých dětí?

Radím dát dítěti kšiltovku nebo čepici, brýle jsou jen doplněk. Mimo to, že děti sluneční brýle s oblibou ničí a ztrácejí.

Jak u moře pečovat o čočky?

U těch brýlových je stačí opláchnout studenou vodou a tím smyjeme sůl, prach a písek. Potom je můžeme používat dál. U kontaktních čoček je to horší. Čočky by se správně neměly nosit do vody. Pokud to uděláme, riskujeme, že se v nich usadí bakterie. Bakterie jako taková nevadí čočkám, ale vadí oku. Správně bychom měli po každém plavání měsíční čočky vyndat a opláchnout, potom vrátit do očí. Jednodenní čočky by se měly po koupání vyndat a vyhodit. Ani ne kvůli prachu, protože máme přirozenou ochranu řasy, ale kvůli té bakterii. A pokud jde o sluníčko a o prach, potom doporučuji sluneční brýle. Je to takový štít, který nám pomáhá třeba i proti pylům, když fouká vítr.

Je ekonomicky výhodné kupovat na dovolené jednodenní čočky?

Jednodenní čočky nejsou ekonomicky výhodné, ale během dovolené u moře se je vyplatí používat. U měsíčních čoček riskujeme jejich ztrátu a to se potom v zahraničí také nevyplatí – shánět nové.

Jak je to s hygienou?

Hodně lidí si roztok nalije do pouzdra a čočky a roztok vymění za měsíc, což by se dělat nemělo. Každý den, když si vyndáme čočky, by se měly dát do dlaně, k tomu pár kapek roztoku, a lehce promnout mezi dlaní a prstem. Nalít roztok do pouzdra a když se čočky vyjmou, opět jej vyměnit. Každý den nový roztok. Někdo v čočkách také spí, ale v tomto případě záleží, jakou máme kdo imunitu. U moře by se čočky měly z očí vyndávat kvůli čištění.

Jak naše oči ovlivňuje klimatizace?

Pokud jde o klimatizaci, tak čočky ovlivňuje hodně. Klimatizace oči přirozeně vysušuje, vysušuje všechny sliznice. Nutno říci, že oko vysušuje už samotná přítomnost čoček. Je tam suchý vzduch, koukáme do počítače, k tomu máte puštěnou klimatizaci. Pro někoho je to bezvýchodná situace - kapičky nepomáhají, sundat čočky a pracovat bez brýlí, to každý také nedokáže. Doporučovala bych tedy kapat oční kapky každou půlhodinu.

Jak náš zrak ovlivňuje tvar brýlí?

Nejde tolik o tvar brýlí. Jde o kombinaci tvaru brýlí, dioptrií a také toho, jaká se zvolí čočka. Když máme velké obroučky a brýle nám leží nízko, tak nemáme moc místa, přes která se běžně nekoukáme. Existuje optický střed, přes který se díváme - ten je přesně před zorničkou. Proto se také během měření brýlí dělá centrace. Pokud má člověk vyšší stupeň dioptrií, musíme použít tenčí čočku, aby nebyla tak těžká, silná a nebyla tolik vidět v obrubě. Ta zároveň zkresluje okolí čočky jako takové. Ve výsledku tedy záleží na tvaru obrouček, velikosti dioptrií a variantě čočky. Dnes se dokonce dělají čočky, které jsou vypočítané tak, aby zorné pole bylo v širším rozměru. Takové čočky jsou samozřejmě dražší.

A co vzdálenost brýlí od obličeje?

Rozdíl je také v tom, jak daleko jsou brýle od obličeje. Pokud máte brýle na nose posazené na plastových sedýlkách, je to něco jiného, než když máte plastové brýle napřímo na obličeji. Když přejdete z tohoto typu brýlí, bude vám trvat pár hodin nebo dnů, než si oči přivyknou.

Jak naše oči ovlivňuje chlorovaná nebo mořská voda?

Tohle je spíše otázka na lékaře. Sladká voda má jiné pH než slaná voda. Když máte čočky, tak může jedna z těchto vod čočku zploštit nebo naopak stáhnout. Znamená to, že čočka půjde sundat z očí s většími obtížemi. Stačí na ni kápnout několik kapek roztoku a vrátí se do původního stavu. Osobně bych čočky nenosila do slané vody, bazénu ani do rybníka. Člověk, který má sušší oči, by nemusel dokázat ani otevřít oči pod vodou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články