Škola za socialismu: To byly soudružky učitelky, nácvik poplachu v plynových maskách, ale také nekonečné hry s céčky

Škola za socialismu: To byly soudružky učitelky, nácvik poplachu v plynových maskách, ale také nekonečné hry s céčky
Zdroj: Se souhlasem Retro muzea Praha
Typická školní třída v 70. a 80. letech minulého století, jak ji vidí pražské Retro muzeum.Mnozí žáci by ovšem připustili, že některé starší třídy mají podobné školní lavice a židle.Portrét prezidenta Gustáva Husáka už školní třídy v současné době nezdobí.Učitelky tenkrát nemusely řešit mobilní telefony nebo tablety, naplno se využívala tabule a křída.+ 19 fotek+ 20 fotek

Za pár týdnů se děti vracejí do školních lavic a my jsme si s příchodem 1. září zavzpomínali na školní výuku v 70. a 80. letech. Nad katedrou visel portrét prezidenta Gustáva Husáka, do třídy se chodilo s hnědými koženými aktovkami a do starých dřevěných lavic se vyrývala jména populárních zpěváků. Jednou za čas proběhl nácvik chemického poplachu v plynových maskách. Vzpomínáte ještě, jak vypadaly učebnice?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 08. 2023 12:00

"Kdo chce vidět idiota, nechť se dostaví do ředitelny," hlásá stařičký školní rozhlas. Vzpomínáte na filmy Obecná škola s učitelem Igorem Hnízdem nebo Marečku, podejte mi pero? Na svá školní léta také dojemně vtipně vzpomíná Irena Dousková ve svém bestselleru Hrdý Budžes.

Jisté je, že školství bylo za socialismu jedním z důležitých odvětví, která stát pěstoval a důsledně podporoval. Soudružky učitelky přednášely ve slušivých punčochách a barevných šatech a do školy se chodilo s hnědými koženými aktovkami a učebnicemi, které se dědily po starších sourozencích nebo po sousedech.

Branná výchova v plynových maskách jako vítané rozptýlení

Vítaným rozptýlením byl nácvik chemického útoku, kdy žáci vybavení plynovými maskami a připomínající šedivé sloníky utíkali do krytu či před školu. Masky se mlžily a bylo v nich velké horko. "NATO v čele s USA, roztáčející jedno vražedné kolo zbrojení za druhým s pohrůžkou války, nás nezaskočí nepřipravené. Branná výchova ve výuce je součástí výchovy naší mládeže, která v případě chemického i jaderného útoku na naše mírové společenství dává záruku co nejmenších ztrát," cituje Retro muzeum Praha dobový tisk a skutečnou plynovou masku ilustruje na figuríně připomínající tehdejší školačku.

Nad katedrou visí soudruh Husák

K vidění je zde také učitelská katedra, tabule s houbou, portrét Gustáva Husáka nebo typické dřevěné lavice s židlemi. Na těch nechybí soudobé a notně osahané učebnice nebo pečlivě nadepsané sešity"Naši nejmenší, ti, na které se spoléháme a do kterých vkládáme naději, musí mít prostor takový, jaký si přejí. Prostor pro hru i soustředění, bezpečný a laskavý. Škola je místem, kam se každý školák těší. Vybavení tříd je dílem soustředěné práce vývojářských inženýrů a odborníků z psychologicko-pedagogických oblastí," kasal se podle muzea tehdejší politický systém.

Do lavic ryjí puberťáci Gotta nebo Neckáře

Žádné tablety, počítače ani mobily. Přestávky se trávily na dvoře nebo korzováním na chodbě, házením céček nebo cvrnkáním kuliček. Svačinu si žáci nosili pečlivě zabalenou do ubrousků, nechyběla termoska s teplým čajem a jablko nebo švestičky ze zahrádky. "Českoslovenští vědci mohli svobodně naplnit svá přání, která se v nich rodila v době, kdy sami sedávali ve `škamnech`. Nyní odborníci testují nový druh velmi tvrdého, zdravotně nezávadného laku na školní lavice, ale i tak... Lze se našim čiperným kuliferdům divit, že si občas do dýhy něco škrábnou? Důležité datum, jméno oblíbeného zpěváka, zajímavého soudruha..?" ptají se tehdejší odboráři ve 4. patře pražského obchodního domu Kotva, kde retro výstava probíhá. Zavzpomínat na svá školní léta zde můžete i vy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články