9 šikovných tipů, jak rozvíjet dovednosti předškoláků, aby je učení bavilo

9 šikovných tipů, jak rozvíjet dovednosti předškoláků, aby je učení bavilo
Zdroj: Freepik

Začátek školy je pro děti pořádnou změnou a zvládnout ji je často velmi náročné. Aby vašim ratolestem šlo učení jako po másle, existuje řada možností, jak je ve vzdělávání podpořit. Přinášíme vám 9 jednoduchých triků, jak zábavnou formou posílit jejich dovednosti.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 01. 2022 09:30

Co si budeme povídat. Někdy vzdělání postrádá zábavnou složku, kterou malé děti tolik potřebují. Když chceme, aby se něco naučily, je potřeba jim vědomosti vhodně přiblížit. I předškolní vzdělávání by mělo být úměrné věku a schopnostem dítěte. Vždy je ideální postupovat od snazších cvičení k náročnějším. Důležité přitom je, aby dítě neztratilo motivaci a zároveň si budovalo sebedůvěru tím, že dělá pokroky.

1. Skládání puzzle a mozaiky

V této oblasti se využívá různých způsobů skládání, hledání cesty a rozlišování obrázků. Děti mohou dostat do rukou různě složitá puzzle, ale také si mohou nějaké vyrobit, třeba z pohlednice. Samy si ho nastříhají, čímž procvičují jemnou motoriku, a pak ho složí. Mezi velmi oblíbené hry patří třeba tvorba mozaikových obrázků podle předlohy. Prací s drobnými předměty zároveň podporujete jemnou motoriku.

2. Hledání tvarů v obrázku

Zrakové vnímání se dá posílit i vybarvováním různě složitých obrázků, ve kterých se hledají konkrétní tvary. Obrázky na první pohled vypadají jako změť čar, ale při podrobnějším prohlížení je možné v nich najít různé obrazce. Děti rády pátrají například po písmencích. Proto jim můžeme dát i text a ony v něm mohou hledat konkrétní písmenka, která třeba následně vybarví.

3. Učení s pexesem

Na podporu zrakového vnímání slouží i pexeso. Tyto oblíbené kartičky nabízejí širokou škálu využití. Dítě může poznávat tvary, písmenka, různé předměty, ale také v náročnějších (detailnějších) obrázcích drobné rozdíly. Zároveň se zábavnou formou učí a posiluje vizuální vnímání. Kartičky je možné využít i jako zdroj příběhu. Na obrázku je prasátko, co se mu přihodilo?

4. Posilování paměti pomocí předmětů

Dítě může také posilovat paměť tím, že mu ukážeme různé předměty a po jejich zakrytí vám potomek řekne, které si pamatuje.

5. Posilování grafomotoriky kreslením

Při hledání cesty v namalovaném bludišti posiluje předškolák nejen vizuální vnímání, ale také se učí vést čáru, což napomáhá rozvoji grafomotoriky.

6. Podpora sluchových vjemů pomocí zvuků

Před nástupem do školy je třeba posilovat sluchové vnímání. Zábavné je třeba přehrávání různých zvuků zvířat, předmětů, a podobně. Předškolák hádá, co daný zvuk vydává.

7. Hledání stejných hlásek

O tuto zábavu se mohou znovu postarat kartičky z pexesa. Dítě řekne název předmětu na obrázku a určí, na kterou hlásku slovo začíná. Pak vymyslí další slova od stejného písmena.

8. Vzdělávání pomocí kartiček a her

Na trhu jsou k dispozici také hry, které rozvíjejí sociální dovednosti. Dítě při nich poznává členy rodiny, ale i například vlastní tělo. Tím se podporuje dětská zvídavost. V rámci her mohou předškoláci objevovat nová povolání, zvířátka a spoustu dalšího.

9. Říkanky a básničky

K posílení paměti a smyslu pro rytmus se dá vedle básniček a říkanek využít také rozšiřování vět. Někdo řekne první slovo, druhý přidá další, pak zase další a zároveň se tleská do slabik (má-ma, pa-li-ce). Ideální je, když věta dává smysl a vytváří nějaký příběh, třeba ve stylu: "Přijela tetička z Liberce a přivezla:…" Děti si tím rozvíjejí paměť i slovní zásobu.

Pro předškoláky existují různé deskové hry, které podporují různé druhy vnímání. Hrát byste je s nimi ale neměli dlouho, protože děti se začínají brzy nudit. Můžete také začít s trénováním koncentrace, aby dítě u úkolů vydrželo stále delší a delší čas.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články