Děsivý příběh mladé vražedkyně: Oprátce unikla díky milosti od královny Viktorie. Dožila se 100 let

Děsivý příběh mladé vražedkyně: Oprátce unikla díky milosti od královny Viktorie. Dožila se 100 let
Zdroj: Wikimedia Commons/John Jabez Edwin Mayal, Public domain

Psal se rok 1865, když se Constance Kent rozhodla přiznat k vraždě svého tříletého bratra Francise. Zločin spáchala v době, kdy jí bylo pouhých šestnáct let. Šlo však jen o špičku ledovce. Její příběh byl mnohem temnější.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 01. 2022 14:00

Byla to hlavní událost roku 1860. Po vrahovi tříletého Francise Savila Kenta pátral celý Scotland Yard. Veřejnost hltala v novinách každou novou zprávu o stavu vyšetřování. Již tehdy patřila mezi hlavní podezřelé i Constance, odmítla se však přiznat. Případ byl posléze uložen k ledu. Proč se nakonec rozhodla svou dřívější výpověď změnit a ke všemu se doznat?

Brutální vražda

Rodina Kentových nebyla ničím výjimečná, šlo o dobře situovanou devítičlennou domácnost se třemi sluhy, která žila v malebné a klidné vesničce Rode (dříve Road) v hrabství Wiltshire. Jenže 29. června 1860 ospalou atmosféru vystřídal děs a hrůza. Nejprve se krátce po půlnoci ozval na dvoře pes. Nikdo tomu ale nepřikládal důležitost. Kdoví, co viděl, nebo ucítil...

Až ráno zjistila chůva Elizabeth Gough, že malý Francis není ve své posteli. Hledalo se všude možně, ale po chlapci se slehla zem. Jeho otec, tovární inspektor Samuel Kent, proto vyhlásil, že kdo dítě najde, bude bohatě odměněn. Na to slyšeli místní muži, jenž se s velkou vervou vrhli do pátrání. Záhy byla v domku pro služebnictvo objevena na podlaze krev. Stopy vedly do koupelny. Někdo tam do záchodu nacpal přikrývku, v níž byla zabalena Francisova mrtvola.

Kdo je vrah?

„Někdo mu podřízl hrdlo tak silně, že mu skoro upadla hlava,” uvedl farmář Thomas Benger, který rovněž pomáhal s pátráním po zmizelém chlapci. Podezření nejprve padlo na chůvu Gough. Policie se domnívala, že ji Francis musel načapat s milencem, jenž ho poté usmrtil, aby utajil jejich aféru. Dokonce se začaly šířit zvěsti o tom, že oním milencem měla být samotná hlava rodiny. Gough se ale k ničemu takovému nepřiznala, neboť byla nevinná. A vyšetřovatelé se znovu ocitli na začátku. Jedno ale bylo jisté: „Právě byl spáchán zločin, který nemá ve své brutalitě obdoby,” hlásal tehdy The Morning Post.

Scotland Yard zasahuje

Případ brutální vraždy malého Francise dostal na starost inspektor Jack Whicher, který se rozhodl, že se na rodinu Kentových podívá pěkně zblízka. Zjistil, že čtyři nejstarší děti měly jinou matku. Ta se prý ve čtyřiačtyřiceti zbláznila a zemřela. Samuel Kent se následně urychleně oženil s vychovatelkou své dcery Constance, která mu poté porodila další tři děti. Whicher poměrně rychle vyloučil rodiče z okruhu podezřelých. Za to mu do oka padla šestnáctiletá Constance. Na svůj věk byla nebývale silná a vyspělá. Stranila se ostatních, vyžádala si i vlastní ložnici.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený freaky af: a podcast (@freakyafpod)

Jediným důkazem, který mohl proti ní vyšetřovatel použít, byla chybějící noční košile. Jenomže ta se nikdy nenašla. Byla snad od krve? Dívka ani po týdnu plném výslechů nepřiznala, kam ukryla ztracený kus oblečení. „Pravdu se dozvíme, až bude chtít sama Constance,” rezignoval Whicher. Proč se nechtěl vzdát alespoň teorie, že vraždila žena? Francisovo tělo prý bylo zabaleno do přikrývky s takovou úhledností a péčí, že by to muž nedokázal.

Milost od královny Viktorie

Constance se skutečně o pět let později ke všemu přiznala. Noviny ji ihned označily za chladnokrevnou vražedkyni. Původní trest smrti oběšením byl královnou Viktorií, která je na úvodní fotografii k článku, změněn na dvacet let žaláře. Po propuštění se Constance odstěhovala do Austrálie ke svému bratru Williamovi, kde začala po změně jména pracovat jako zdravotní sestra. Zemřela 10. dubna 1944 ve věku 100 let.

Její motiv ale zůstal navždy neznámý. Tvrdila, že nešlo o žárlivost. Proč to tedy udělala? A proč se přiznala až po tak dlouhé době? Kryla snad skutečného vraha, kterým mohl být ve skutečnosti její otec? Anebo to měl na svědomí William? Jednoho dne s ním utekla z domu, aby se zachránili před rodinou. Ta je ale stejně dopadla, surově zbila a na několik dní zavřela do sklepa. Pravdu se již asi nikdy nedozvíme...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Constance Kent

Allthatsinteresting.com: The Grisly Case Of Constance Kent, The Victorian Teen Who Murdered Her Baby Brother

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články