Velký návrat Doyla z Profesionálů: Martin Shaw se představí jako inspektor George Gently na TV Seznam

Velký návrat Doyla z Profesionálů: Martin Shaw se představí jako inspektor George Gently na TV Seznam
Zdroj: produkce BBC
Na TV Seznam startuje seriál Inspektor George Gently s Martinem Shawem, kterého si všichni pamatují jako Doyla z Profesionálů.Děj je zasazen do šedesátých let minulého století.George Gently je bývalý hrdina druhé světové války.Každá epizoda se zabývá jinou kauzou. Případy se dotýkají různých témat, třeba xenofobie.+ 2 fotky+ 3 fotky

Na TV Seznam přichází nový seriál s názvem Inspektor George Gently, který pochází z produkce BBC One. Děj je zasazen do šedesátých let minulého století a sleduje vyšetřování případů, kterých se ujímá sympatický inspektor Gently v podání Martina Shawa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 01. 2021 15:30

George Gently je detektiv ze staré školy. Pro dopadení pachatele je schopný udělat cokoliv, musí se však také naučit zvládat novou dobu. Spolu se svým kolegou seržantem Johnem Bacchusem se ale nebojí jít i po nebezpečných členech podsvětí. Na první díl seriálu Inspektor George Gently, který vznikl podle knižní série Alana Huntera, se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam.

Pravá tvář Anglie

Většina lidí si představuje šedesátky jako éru hippies, protiválečných pochodů a šílenství spojeného s kapelou Beatles. Je pravda, že se aktuální společenské změny dotkly i Británie. Jak se však dařilo obyčejným Angličanům? Od konce války neuplynulo ještě tolik let, aby se na ni zapomnělo. A i kdyby se o to někdo snažil, úsporná opatření by mu to stále znovu připomínala.

Konzervatismus byl stále hlavním politickým proudem, přesto se již začalo pomalu myslet na budoucí ožehavá témata jako multikulturalismus, jaderné zbraně a sexuální rovnost. I těmito oblastmi každodenního života se bude zabývat George Gently spolu se seržantem Bacchusem.

Stará škola

Pátrání po pachateli probíhá pěkně postaru a s neodmyslitelnou cigaretou. Forenzní vědy jsou zatím ještě v plenkách, takže inspektor se musí spolehnout jen na výslechy a nezbytnou trošku násilí, pokud dotyčný odmítá spolupracovat. A to by měl, neboť se píše rok 1964 a Gently si ještě může dovolit nejednat v rukavičkách.

Gently a Bacchus řeší v každé epizodě seriálu jinou kauzu a nikdy dopředu neví, s kým budou mít příště tu čest. Jednou tak řeší sebevraždu významného člena tajné lóže. Podruhé zase pátrají po xenofobním vrahovi, který nemůže vystát, že jeho oběť má nebritského milence.

Voják a zároveň citlivý gentleman

Stále ještě nevíte, zda vám bude hlavní hrdina sympatický? A co třeba fakt, že je to vysloužilý voják, který se za války účastnil bojů v Africe a Itálii? Přestože je to zocelený muž, umí být pravým gentlemanem, kterému však neschází vášeň.

Ve čtyřicátých letech potkal svou životní lásku, jenže milovanou Isabelle záhy sprovodí ze světa brutální gangster. George není schopen se s tímto traumatem vyrovnat, a tak žije dlouhá desetiletí sám. V práci je ale nekompromisní, čestný, neúplatný a nedokáže zavírat oči před tím, co se kolem něj děje. A hlavně – je to přece Doyle z Profesionálů!

Zdroje informací:

BBC: George Gently

TV Seznam: Inspektor George Gently

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články