Oldřich (35): Manželka se rozhodla, že nebudeme jíst maso. Já jsem z toho na dně, možná se kvůli tomu i rozvedu

muž
Zdroj: Unsplash.com

Oldřich je bezradný, protože jeho žena Jana se rozhodla, že nikdo z rodiny nebude jíst maso. Jejich malá dcera je z celé situace zmatená a děti se jí ve škole smějí. Oldřich se rozhodl, že si dál bude jíst, co on chce, ale potázal se se zlou své ženy. Přestali si zcela rozumět. Je tu i možnost, že se kvůli tomu rozvedou? Najdou nakonec společnou řeč?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 09. 2020 13:30

S Janou jsme vždycky dbali na to, abychom jedli zdravě a vyváženě. Do restaurací jsme téměř nechodili, rádi jsme věděli, co jíme. Proto jsme si vařili sami doma. To, že přijde taková zásadní změna od mé ženy, to mě nikdy nenapadlo.

Zákaz masa doma

Máme spolu dceru Páju (6). U ní se snažíme obzvlášť, aby jedla zdravé věci. Snažím se v paměti najít ten den, kdy u nás doma přišel ten zásadní zlom. Mám dojem, že se Jana náhodně dívala na dokument, který hovořil o tom, v jakých podmínkách žije drůbež a jiná zvířata, která máme běžně na talíři. Nejsem žádný puritán, maso mám velmi rád, bez něj nejsem schopen fungovat. Jana se začala detailně zajímat o to, jak systém ohledně chovu zvířat funguje a rozhodla se, že my už maso jíst nebudeme. Nebral jsem to vážně, protože jak rychle to přišlo, tak to určitě i odejde.

Tak je to s Janou vždycky. Tentokrát se zdálo, že se mýlím. Začal jsem na talíř dostávat jen samou zeleninu. Nedokázala pochopit, že se tím zkrátka nejsem schopen nasytit. Cvičím několikrát týdně, takže maso vyloženě potřebuji. Nevylučuje se zdravým životním stylem. Dokola točila zeleninové saláty, nebo luštěniny. Šla mi z toho hlava kolem. To, že jsem měl dvě kila dole, bylo sice fajn, ale mně chybělo maso. Hlídala i jídelníček ve škole, kam chodila naše dcera. Jakmile měli mít maso, na oběd nesměla jít.

Rozvod jako jediné řešení

Zbytečně jí tím stranila od ostatních dětí. Doma jí děsila příběhy o tom, jak slepička trpí, když ji kvůli nám musí zabít. Pája z toho byl zmatená. Já jsem šel proti své ženě. Sám jsem si maso nakoupil a doma s radosti uvařil a snědl. Stála nade mnou, tekly jí slzy, ale spíš vzteky. Křičela, že jsem zrůda. Hodila po mě jakousi knížku o tom, proč nejíst maso. Neměl jsem v plánu to číst. Moje přesvědčení bylo jasné, ať už je to jakkoliv.

S Janou se kvůli tomu velmi hádáme. Navrhl jsem, že můžeme najít bio farmu, aby měla klid, že zvíře bude žít v dobrých podmínkách a bude zabito humánně. Odmítala to se mnou řešit, prý mi unikají detaily. Odmítám si nechávat diktovat, co můžu a nemůžu jíst. Jsem masožravec a tak to také zůstane. Doma se začalo skloňovat slovo rozvod tak často, že už i já přemýšlím, že odejdu. Jana je tím tak posedlá, že zapomněla na to, jak se mohou cítit ostatní členové rodiny. Nejvíc tím trpí naše malá dcera, protože když si děti u táboráku opékají buřty, ona čeká, až bude hotová cuketa.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články